Стана известна основната причина за детското затлъстяване

Експерти от Световната здравна организация с изводи и препоръки

Илюстрация: Shutterstock

В хода на Европейския конгрес по затлъстяването, проведен наскоро в Глазгоу, експерти от Световната здравна организация (СЗО) представиха докладите си по въпроса. С цел да изяснят основните причини за детското затлъстяване, учените са анализирали данни за здравословното състояние на децата на територията на Европа (в изследването са участвали 21 страни).
Станало ясно, че почти 400 хиляди от 13,7 милиона деца между 6 и 9 години страдат от затлъстяване в крайна степен, а излишни килограми има всяко пето дете в ранна ученическа възраст.

На голям риск от затлъстяване са подложени децата, които или не са били кърмени, или са получавали майчино мляко за кратко време, смятат изследователите.

Директорът на Отдела за неинфекциозни заболявания и укрепване на здравето на всички етапи от живота към Световната здравна организация д-р Бент Микелсон казва: „Колкото по-дълго е кърмено детето, толкова по-надеждно то е защитено от затлъстяване, затова сме длъжни да направим всички възможно, за да подкрепяме и разширяваме мащабите на кърменето в региона.
Затлъстяването сред децата, според учените, е свързано и с проблеми на сърдечно-съдовата система в ранна възраст, с такива на обмяната на веществата, както и смущения в други системи на организма.
Световната здравна организация препоръчва през първите шест месеца бебетата да бъдат изключително на кърма, а след това постепенно да се включва твърда храна.
Към момента експерти от СЗО съветват да не се спира кърменето на детето до първата му година, а по възможност това да продължи до две и повече години.

Източник: letidor.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа