Световната здравна организация вече не подкрепя вегетарианците

Излезе с чисто нови препоръки по въпроса за хапването на месо

11 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация вече няма да спонсорира мероприятия, които са свързани с подкрепата на вегетариански тип хранене, пише medikforum.ru.
Оргазаницията, която се намира под опеката на ООН, като начало бе планирала да окаже подкрепа на мероприятията на научна група, която промотира т.нар. "здравословна за планетата диета". Авторите й твърдят, че човечеството трябва да се приспособи към това съществено да съкрати месото в хранителния режим, тъй като количеството на хората на Земята расте, а месното хранене действа разрушително върху околната среда. Освен това значителната употреба на месо е вредна за здравето. Поради тези причини СЗО взе решение да се откаже от подкрепата на подобен род мероприятия, особено след резките критики на други експерти. 

А те подчертават, че няма никакви съществени научни доказателства за справедливостта на препоръките на СОЗ. Казва се, че ако човечеството последва подобни призиви, то милиони души от селскостопанския отрасъл просто ще изгубят работата си. Глобалният преход към хранене с растителни продукти ще сложи края на редица традиционни кухни на много страни по света, които основно се опират на месото.

Критиците също така твърдят, че безмесното хранене нарушава човешкия избор, що се отнася до храната. На финала, растителният режим всъщност предопределя дефицита на някои вещества, а това представлява опасност за човешкото здраве. Въпросните твърдения звучат все така силно, въпреки факта, че на учените е известна и заплахата за организма от прекомерната употреба на червено месо.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.