Учени предлагат нов метод за отслабване

Важно е да следим кръвната си захар

13 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Откритие на водещия специалист по гастроентерология и имунология Ерин Елинав от научно-изследователския институт „Вайцман“ в Израел може да промени диетологията завинаги. Според него, най-добрия начин за отслабване, е следене на кръвната захар. Така ще разберем как организмът ни реагира на това, с което обикновено се храним. Според Елинав, колкото е по-висока кръвната захар след ядене, толкова по-голям е рискът от качване на килограми, затлъстяване, както и от развитието на диабет тип 2, хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Честите и високи покачвания на нивото на кръвната захар заставят панкреаса активно да изработва инсулин, което стартира каскада от биохимични реакции, водещи до натрупването на мастна тъкан и увреждане на кръвоносните съдове“, пояснява Елинав.

Учените съветват да се сдобиете с домашен глюкомер и да мерите кръвната си захар преди хранене и час след като сте хапнали. По този начин може да разберете какви продукти предизвикват скок на захарта и заедно с това ви карат да пълнеете. Като изключите въпросните продукти може не само да отслабнете, но и да укрепите сърдечно-съдовата система.

За намаляване и стабилизиране на кръвната захар Елинав съветва също и да се храним на често с малки порции, защото по-големите количества водят към вдигане на захарта. Плодовете е добре да са пресни, а не сушени или пък прекалено сладки. За нормализиране на захарта в кръвта се препоръчва и да се пие повече вода по време на хранене. Избягването на мазнини, твърди ученият, помага за повишаването на захарта, и обратното, употребата в умерени количества на масло, сирене и яйца помага да намалите нивото й след хранене.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа