З правила за храненето на Световната здравна организация, които не е задължително да спазваме

Учените твърдят, че били остарели

Снимка: Shutterstock

Работата на Световната здравна организация е да дава препоръки за здравето на човечеството всяка година. Има и учени обаче, според които някои от правилата са остарели, а ние сме длъжни да представим и другата гледна точка.

1. Задължителната обилна закуска
Несъмнено е полезно да се закусва, но дали това ще е обилно, зависи от физиологичната потребност на всеки човек и се определя от индивидуалните му биоритми. Ако гладът настъпва няколко часа след събуждане, то е истинска мъка подобен човек да трябва да закусва напоително – достатъчно е да хапне нещо дребно. Изследователите отбелязват, че пълноценната закуска е актуална само в случай, че човек сериозно се натоварва физически през деня.  

2. Изключването на сладки неща от менюто
Ако човек няма проблеми с килограмите или нарушения в обмяната на въглехидратите, то умерено количество сладки неща няма да навредят.
Учени твърдят, че дори и при наличието на излишни килограми или захарен диабет, може да не се отказвате от сладкото напълно, стига да предпочитате натурални заместители. Сладките неща са източник на глюкоза, която е нужна на главния мозък за правилното му функциониране, а освен това играят ролята на антидепресанти. Далеч по-ефективно от хранене, лишено от бързи въглехидрати, е балансиран хранителен режим с достатъчно количество протеини, фибри и полезни мазнини, при който сладкото присъства като приятно допълнение.

3. Пиенето на 2 литра вода на денонощие
Според специалистите, потребността от течности е индивидуална за всеки човек. Ежедневната норма се смята по формулата „30 ml на килограм тегло“. Като сметката трябва да се води, базирана не на реалните килограми, а на тези, съответстващи на ръста на човека. Тоест, хора с наднормено тегло не трябва да пият по-голямо количество вода.
Повечето специалисти днес са на мнение, че у здравите хора организмът сам ефективно регулира потребността си от вода и сигналът за набавянето й е чувството на жажда.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа