Защо тийнейджърите не пият мляко

Проучване показва ролята на предразсъдъците

Снимка: Guliver / iStock

Изследователи от САЩ си задали въпроса защо младите хора толкова негативно се отнасят към млякото и все по-малко го пият, пише news.rambler.ru. Съгласно допитване, 48% от подрастващите не употребяват този така хранителен и полезен продукт.

Учените предполагали, че проблемът е във вкусовите му качества, но анкетата опровергала това. Станало ясно, че повечето от младите хора са на мнение, че този продукт предизвиква алергия. Изследователите отбелязват, че много деца и подрастващи съзнателно се отказват да включват в менюто си мляко, като смятат, че то може отрицателно да въздейства на работата на храносмилателната им система и дори да предизвика алергия. 

Според статистиката в момента само у 5% от населението се наблюдава действителна непоносимост към лактоза. Но теорията за разпространението на това заболяване е толкова популярна, че много хора се отказват от употребата на мляко, като мислят, че са алергични към него, дори и ако действително не са.

Учените твърдят, че диетата с липса на мляко не прави подрастващите по-щастливи, а освен това може отрицателно да повлияе на здравето им, тъй като в него се съдържат редица полезни вещества. Медиците отбелязват, че преди да се откажете от един или друг продукт, трябва обстойно да се изследвате.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа