Как да контролираме безплатните училищни закуски

И как са решили проблема в някои училища

Снимка: Guliver / iStock

Безплатните закуски за децата от І до ІV клас все по-често са обект на справедлив гняв сред родителите, но как да става контролът на майките и бащите над тях, препоръчан от министъра на образованието и науката Меглена Кунева?

Закуските се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден, съобщава МОН.

Възмущенията са, че т. нар. "безплатна закуска" е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно – по-скъпи, обяснява Кунева.

На среща с представители на Асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен" тя увери, че здравословното хранене в училищата е неин приоритет и предложи контролът да става през обществените училищни съвети - като подаваме сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание.

Министърът предложи и да бъдат организирани срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците.

Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата-доставчик, като родителите одобряват или не по точкова система. Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, излъгали родителите и съответно - децата.

Коментари
Последни видеа