Идея: Новогодишно меню за млади майки

Вкусни и полезни храни, с които кърмачките да се чувстват празнично

Снимка: Guliver / iStock

Не става дума за мандарини, шоколад, шампанско и огъващи се от пълни чинии празнични маси, с каквито свързваме посрещането на Нова година. Те не са за майките на новородени или алергични бебета.

Но и не е редно те да седят на трапезата пред унила чиния с овесени ядки, въобще не е редно. Затова даваме няколко идеи за празнично меню, съставено от вкусни и безопасни ястия.

- Най-напред да кажем, че тези ястия трябва да бъдат приготвени домашно – никакви купешки салати, мариновани и консервирани продукти от магазина, нито торти и сладкиши.

- Избягвайте острите, прекалено солени, прекалено сладки и прекалено мазни и пържени храни, с две думи – всичко прекалено на вкус не е за младите майки.

- Те е редно да се откажат също от цитрусовите и екзотични плодове, от шоколад и орехи.

Нова година не е време за експерименти – идеята точно тогава за първи път да нахраните детето с отцедена предварително храна или да пробвате нова храна за детето може да повлече след себе си доста проблеми и безсънни нощи.

Ето няколко подходящи блюда, като отчитате и това дали някой от продуктите в тях няма да породи рискована реакция у бебето.

Салати

Снимка: Guliver / iStock​

Свежа салата от краставици, домати, лук, маслини, маруля и фета, подправена със зехтин.

Селска салата от краставици и домати, или от китайско зеле и царевица, или от настъргани моркови и ябълки, подправени с растително масло или сметана.

Ястия

Снимка: Guliver / iStock​

Запечени пилешки гърди, крехко телешко, немазна риба, патица или пуйка са най-добрия вариант.

Месото може да е подправено със сухи подправки, със сирене, сметана и гарнирано с картофи, лук, ориз, паста, домати.

Десерт

Домашен сладкиш с ябълки и ябълки, сушени кайсии или сушени сини сливи, или домашни курабийки без пълнеж. Може да са гарнирани с домашно сладко от сливи, ябълки или круши

Напитки

Снимка: Guliver / iStock​

Компот от натурални плодове, може ошав от сушени плодове или ябълков сок – домашен или детски.

Най-важното: делегирайте подготовката на другите! Помолете за помощ мъжа си, майка си, баба или други роднини или предложете на гостите всеки да донесе по едно различно ястие, съобразено с вашите изисквания, защото тази вълшебна нощ не бива да се превръща в кухненски маратон за отрудените и угрижени млади майки!

Надежда Зарочинцева

 

Коментари
Последни видеа