Колко неща не знаем за бебетата

10 невероятни факта

Снимка: Shutterstock

Все още има много неща, които не знаем за бебета. Продължавайки да изучаваме техния растеж и развитие, ние откриваме някои доста странни, завладяващи, и, да - дори груби навици, които те развиват. Не се притеснявайте, те все някога ще отвикнат от тях, уверява Обекти.бг.

- Новородените са привлечени от майчините гърди и пръстите си, защото и двете запазват аромата на околоплодна течност, дори и след раждането.

- Бебетата и майките могат и обменят ДНК, докато са в утробата, и носят тази генетична информация в продължение на години след раждането.

- Майките целуват децата си инстинктивно, защото така те поемат всякакви вируси или бактерии от бебешката кожа. Това би могло да предотврати появата на инфекция, така че целувайте смело!

- Докато са в майчината утроба, на бебетата им растат косми и дори - мустаци, но те ги изяждат и смилат непосредствено преди раждането.

- Бебетата плачат с различни акценти, имитирайки звука на гласовете на техните родители.

- Новородените нямат напълно развито зрение и могат да виждат само в черно и бяло през първите няколко месеца от живота им. Първият цвят, който  могат да видят е червен.

- Бебетата имат напълно развити нервни окачения в устата, поради това всичко, което докосват, опитват с уста.

- Те използват 50% от запасите си от глюкоза, докато възрастните използват само 20%. Липсата на “допълнително гориво” е причината те да спят толкова много.

- Лекарите започват да анестезират бебета едва през 1985 г., защото дотогава са смятали, че дори и да чувстват болка, новородените няма да я помнят, така че това няма да доведе до дългосрочни психически вреди.

- Ако майката страда от заболяване, докато носи бебето, то ѝ “изпраща” свои стволови клетки, за да ѝ помогне да се защити.

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.