Как да не ни мъчи глад по време на постите

Няколко съвета за по-добър тонус

12 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

По време на постите се налага да се ограничим в храненето и приема на определени продукти. Експерти дават няколко полезни съвета за това, как да не ни мъчи глада:

Разпределете храненията. Вместо на закуска, обяд и вечеря, опитайте се да разпределите храненията на 5-6 приема в течение на деня. Общата калорийност и състав на продуктите няма да се промени, но на организма ще му бъде по-лесно да преодолява кратките срокове между приемите на храна, отколкото с часове да страда в очакването на обяда или вечерята.

Пийте вода. По време на ограниченията в храненето, особено ако пиете много кафе, чувството на глад се засилва. Преди всичко това е свързано с обезводняване, тъй като кафето се явява диуретик. Така че просто се постарайте да пиете повече вода. 

Следете за количеството захар. Всички сладки неща или просто продукти, които съдържат захар, водят до вдигане на нивото й в кръвта, след което настъпва рязък спад на този показател и се увеличава чувството на глад. Да, сладкото е нужно на организма за енергия, но по-добре е да приемате захар от натурални източници като банани, портокали, праскови.

Избягвайте сериозните физически натоварвания. Ако следвате строг пост с ограничение на калориите и приемите на храна, постарайте се да не се преуморявате. В противен случай организмът ви може да се сблъска с тежък стрес. През този период е по-добре да не се напрягате с тежки физически натоварвания.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа