Прочистващ ден след празниците

Новите родители препоръчват

23 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Генерално прочистване на организма - повечето диетолози твърдят, че е нужно да го правим редовно. И това е свързано не само с факта, че по принцип ядем много продукти, изобилстващи от химически синтезирани съединения, но и с физиологичените ни особености.

Например голям брой бактерии, които живеят в тънките и дебели черва, и натрупването на токсини са свързани с неправилно хранене.

Детоксикацията не е нищо друго, освен начин да помогнем на организма да изхвърли отровите. А водеща роля в този процес играят черният дроб и бъбреците. При голямо натоварване те не могат да се справят с елиминирането на токсините, затова целта е да намалим тяхното натоварване чрез прочистване.

Домашният вариант на детокс диетата е прочистващ ден, в който да избираме храни, които се усвояват лесно. И към който може да прибягваме веднъж на две седмици. Ето още няколко препоръки на експерти:

1. Пийте достатъчно вода, като под достатъчно за денонощието специалисти определят около 2 литра.

Снимка: Guliver / iStock

2. В деня за детокс се откажете от чая и кафето – тези напитки провокират обезводняване.

3. Откажете се от и някои храни: полуфабрикатите, сладкишите и изделията от бяло брашно. В този прочистващ ден изключете напълно и месото, при това не само червените меса, но и рибата и пилешкото.

4. Намалете солта, защото тя задържа течностите. Оптималното количество за човек е 3-5 г сол на ден, но повечето хора превишават тази норма в пъти.

Снимка: Guliver / iStock

Затова в деня за прочистване е добре да се лишите напълно от сол - няма да е толкова трудно, ако за овкусяването на храната използвате лимон и пресни подправки.

5. Наблегнете на зеленчуци и плодове. Те съдържат много фибри, които абсорбират токсините, освен това са основен източник на витамини и минерали, необходими за процеса на детоксикация на черния дроб. Можете да ги ядете пресни, задушени, сготвени.

Снимка: Guliver / iStock

Фокусирайте се на различни видове зелени зеленчуци, наблегнете на краставиците, броколито, цветното зеле, яжте ябълки, круши, ягоди – може и замразени.

6. Не забравяйте за растителните масла, които имат жлъчегонно действие и подобряват храносмилането.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа