Има ли полза бебето от зърнени храни

Кърмата покрива всички нужди от витамини и минерали

Снимка: Shutterstock

Брашната от жито, овес, ориз, киноа не са жизнено необходими за растежа на бебето. С други думи не е задължително да ги включите в менюто. Те дават обаче енергия.

Между 6 месеца и 1 годинка енергийните нужди на бебетата се увеличават рязко (500 мл мляко, супа, пюре). И може да се мисли за зърнените храни, които да осигурят допълнителен енергиен внос“, обяснява д-р Патрик Туниан, шеф на Клиниката по детско хранене в болница „Трусо“, Париж, цитиран от Topsante.

Достатъчно е към сутрешното мляко да добавите няколко лъжички, или пък вечер, за да заситете глада на бебето до следващото хранене.

Със или без захар

Децата по принцип предпочитат сладки храни. За да не засилвате тази тенденция, съветът е да не добавяте захар към закуската, компота или млечните храни. Педиатрите обаче са ларж - „Няма особено значение дали зърнената закуска е със или без захар, особено ако се дава само сутрин или вечер“.

Що се отнася за тези зърнени закуски, които са с добавена ванилия или какао, те дават възможност бебето да се запознае с различен вкус. „Те може да са от полза и да помогнат то по-бързо да се откаже от биберона и да свикне с лъжицата“, обяснява специалистът.

Колко и кога да дадем

Както всяка нова храна, която е различна от кърма или адаптирано мляко, и зърнените брашна не бива да се дават преди 4-месечна възраст. И въвеждането им трябва да е предпазливо.

„Дават се по 2 лъжички между 4-6-ия месец, 4-5 – между 6-8-ия месец, 6-7 лъжички – между 8-10 месеца, за да стигнем до 8 лъжички през 10-12-ия месец“, обяснява захранването д-р Туниан.

Всичко на практика зависи от апетита на бебето. До около една година то постепенно се разделя с биберона и менюто постепенно включва – плодове, зеленчуци, месо, яйца, риба. И едва след тях идва ред на зърнените храни.

Обогатени с витамини и минерали

Някои бебешки зърнени закуски имат добавени микроелементи – желязо, калций, цинк, витамини B1, C, E.

„Това е търговски трик", категоричен е д-р Туниан - "Всички нужди от витамини и минерали на бебето се покриват от кърмата или от адаптираните формули. В скандинавските страни ситуацията е различна, защото там на деца на д 1 г . се дава краве мляко. В тези случаи е необходимо да се добавят и зърнени храни, които са обогатени с желязо“, обяснява специалистът.

Страхът от глутена

Дълго време педиатрите съветваха майките да са внимателни и преди 6-месечна възраст да не дават не бебето храни с глутен, за да не развие непоносимост.

„Днес се знае, че ако детето ще прояви непоносимост към глутен, ще я развие рано, ако рано се захрани с такава храна. И ще я развие късно, ако получи късно храни с глутен. Но при всички положения то ще прояви тази непоносимост“, казва педиатърът.

Така че може да се изберат брашна с глутен (жито, овес) или без глутен (ориз, киноа) - това няма особено значение.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.