Специалист: Засукването е ключът към успешното и безболезнено кърмене

Откъс от „Всичко за кърменето“ на Христина Янева - Хедра

Илюстрация: Фиселия Косева, снимка: "Сиела"

Изданието „Всичко за кърменето” на сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева-Хедра излезе от печат преди по-малко от месец и много бъдещи и млади майки вече го оцениха, защото хвърля светлина върху широк спектър от теми, които вълнуват всяка от тях.

Книгата ще бъде представена официално на 28 юни (четвъртък) от 18:30 часа в книжарница „Сиела” в подлеза на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където всеки ще може да зададе въпросите си на авторката.

От книгата на Янева, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, майка на две деца и създател на блога „Кърменето като начин на живот" научаваме каква е ползата от кърмата, кои са начините, по които тя допринася за здравето и имунитета на бебето, повече за кърменето при родилки с цезарово сечение или такива, които са били разделени с бебето в първите дни след раждането, за различните пози при кърмене, както и за още куп главоблъсканици по темата, които неминуемо изникват пред младите майки.

Представяме ви откъс, посветен на засукването

Добрата новина – най-често правилното засукване се случва спонтанно, без да се налага вие да правите нещо! Засукването е приносът на бебето към кърменето – това е тази част, за която то е отговорно.

За да може кърменето да е безболезнено и зърното да не се наранява, то трябва да отиде толкова навътре към гърлото, че да стигне там, където твърдото и мекото небце се сливат. Лесно можете да го усетите – ако плъзнете език зад зъбите си по небцето, първоначално усещате твърда грапава част, после твърда гладка част и чак към гърлото започва да става меко. Точно там трябва да се стигне върхът на зърното, за да не се трие в твърдата част и да се травмира. Затова е необходимо бебето да засуче не само зърното, но и една част от околната тъкан – така ще успее да го изтегли максимално навътре и да го предпази от нараняване.

С дълбокото засукване се постига и още нещо – бебето получава обилно количество мляко. Канадският педиатър и световноизвестен експерт по кърмене д-р Джак Нюман показва в обучителните клипчета на сайта си лесен експеримент, който илюстрира разликата между количеството мляко при едно плитко засукване само на зърното и добро дълбоко засукване. Ако се опитвате да изцеждате на ръка и притиснете с пръсти само в основата на зърното, в добрия случай ще получите няколко капки мляко, а в лошия – нищо.

Преместете пръстите си обаче малко по-нагоре по ареолата – и млякото започва да хвърчи на струйки. Преживяванията на бебето са същите – при плитко засукване то получава само капки, коитого карат все по-настървено да смуче и притиска зърното към ръбестата част на небцето. Това е фрустриращо и за двама ви – бебето не получава мляко, а вас ви боли. А всичко това може лесно да бъде избегнато!

Отговорът на въпроса как да помогнем на бебето да засуче дълбоко и правилно е в едно станало вече класическо описание на консултантката по кърмене Diane Weissinger, IBCLC. Тя съветва да си представите какво правите, когато трябва да отхапете хапка от голям сочен сандвич – отмятате глава назад, за да може да отворите широко устата си, притискате леко сандвича, за да го смачкате и да е по-удобен, и след това го опирате в долната си устна, за да може с движение на главата напред да захапете голяма хапка. Всъщност същото прави и бебето със своя голям топъл „сандвич“ – гърдата.

Коментари
Последни видеа