Учени: Няма страшно бебетата да ядат с ръце

Как да намалите риска от задавяне

02 декември 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Когато започнете захранването към 6-месечна възраст, настава голямо приключение. Ако позволите на бебето да вземе само в ръчички твърда храна, седейки на столчето до вас, а не му готвите отделно пюре или каша, ще се присъедините към последователите на захранването с твърда храна, което в последните десетина години придобива голяма популярност в много страни, пише deti.mail.ru.

Смята се, че този вид приучаване към храненето е много полезен за детското развитие – вземайки храна от масата с ръце, хлапето развива двигателни умения, учи се да дъвче, запознава се с различни вкусове и текстури, привиква да яде заедно с цялото семейство. Удобно е и за майката – не губи време да приготвя отделно ядене за детето, не го храни с лъжица, а обядва и вечеря заедно с него.

Само че някои родители се опасяват, че отхапвайки твърда храна с първите зъбчета, детето може да се задави. Ново изследване на специалисти от Университета Суонси (Великобритания) успокоява с твърдението, че тези опасения са неоснователни.

Статията им, публикувана в Journal of Human Nutrition and Dietetics, обяснява как са разговаряли с над хиляда майки, чиито деца между четири месеца и една година са захранвани и разкрива те са се задавяли с храна.

Част от запитаните майки са практикували захранване с твърда храна, част са комбинирали този метод с хранене с лъжица, а останалите са предпочитали да дохранват бебетата си с пюрета и каши.

Анализът показва: няма съществена разлика между начините на хранене в повечето случаи, когато детето се е задавяло.

За да намалите риска:

- Не давайте лепкави храни, например големи парчета хляб, които са трудни за преглъщане.

- Не давайте големи порции, които могат да останат в гърлото, като парчета пъпеш, авокадо и узрял банан. 

- Откажете се и от храни, които децата не могат да сдъвчат добре и поглъщат твърде големи парчета, например нарязани ябълки или моркови. 

- Опасността се крие и в парчета колбаси, мармалад или лепкави сладкиши. 

С една дума, родителите трябва да са много внимателни какво ще вземе детето от масата и ще сложи в устата си и никога да не го оставят само с храната, предупреждават учените.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа