Как да храним дете, по-голямо от годинка

8 златни правила от диетолог

04 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Здравословните хранителни навици се формират именно във възрастта между 1 и 2 години, но как да ги храним и какво не бива да правим в никакъв случай, за да не допуснем грешка, обяснява руският лекар диетолог Елена Мотова, автор на книгата „Моят най-добър приятел стомахът. Хранене за умни хора“.

1. Намаляването на интереса към храната след 1 година е нормално

След първата година, когато детето расте активно и почти винаги радва родителите си с отличен апетит, настъпват други времена. Храненето вече не доминира, защото се сменят познанията за света и храната вече не е толкова важна.

По време на ядене детето може да се отвлича, невинаги е съгласно да хапва, отхвърля много продукти, яде малко или избирателно. Често този естествен етап от развитието тревожи и огорчава родителите – дори най-спокойните се вълнуват и молят детето да хапне лъжичка за тате, за мама, за футболиста Дзюба, пъхат му в устата полезни продукти, докато то гледа телевизия, развличат и удовлетворяват всички негови желания – само и само да се нахрани. Последствията: проблеми с храната и безконечни битки на масата за обяд.

2. Здравите деца решават сами колко им се яде

Те могат самостоятелно да регулират количеството храна, следвайки вътрешните си сигнали за глад и насищане. Но изборът на детето не е задължително да е оптимален и балансиран, затова задачата на родителите е да предложат разнообразна храна, която му е нужна според възрастта. А задачата на детето – да избере това, което му се яде и колкото му се яде.

3. Играта с храната е нормален етап

Когато хлапето размазва храната по себе си и по масата, когато я души, пробва, а после изплюва е естествен етап от запознанството му с нея. Ако малкото отказва да яде нещо, не настоявайте и не се притеснявайте – спокойно и без насилие предложете да пробва след време отново и отново. Най-важното, но и най-сложното е майката и таткото да запазят самообладание при вида на това, което се случва на масата.

Снимка: Guliver / iStock

Не бива да заставят и да подтикват детето да яде повече, отколкото то иска, не бива да използват храната като награда или да я превръщат в задължение, не бива с нейна помощ да регулират емоционалното състояние на детето си – всичко това не само води до прекомерно хранене и се асоциира с увеличаване на теглото в бъдеще, но и нарушава саморегулацията на хранително поведение.

Децата не са машини, които искат повече или по-малко количество бензин за километър пробег. Тяхно право е да ядат толкова, колкото искат и дори да откажат да се хранят. Утре на обед детето може да хапне съвсем малко, но да си навакса вечерта или в други ден. Щом е здраво, активно и се развива според възрастта, щом теглото и ръста му са в нормите, няма никакви основания да мислите, че детето не си дояжда, дори ако хапва малко.

4. Важно е навреме да се откажете от шишето

Оптималното време за отучване от шишето и биберона е между 15 и 18-я месец. Изберете подходящ момент и просто ги приберете някъде. Особено важно е детето да не свиква да заспива с шише в устата.

5. Не го хранете

Още едно важно правило – детето не бива да бъде субект на хранене – седнете на масата заедно с него. Към две години то вече само яде с ръце или с лъжица, пие самичко от чашка и почти не разлива.

Снимка: Guliver / iStock

Поощрявайте тези прояви на самостоятелност. Участието в семейните закуски, обеди и вечери помага на децата по естествен начин да се научат на здравословно хранене.

Децата и подрастващите, които се хранят семейно, е много по-вероятно да имат нормално тегло, здравословни хранителни навици и да са по-малко склонни към безразборно хранене, сочи метаанализ на изследване от 2011 г., публикувано в сп. „Педиатрия“.

6. Таблетът няма място на масата

На масата за хранене трябва да цари спокойствие – външни фактори като гледането на телевизора или играта със смартфона или таблета не е добре да влияят на детето по време на хранене. Също така е важно то да си има свое място на масата и свои съдове за хранене.

7. Режимът наистина е важен

Когато детето наближи две годинки и вече се храни според своя апетит, направете график. Не е нужно да е строг, нека режимът е гъвкав, главното е да съществува – не само, защото това е удобно за родителите, но и защото всички органи и системи живеят според биологически часовник.

Ако храненето е безразборно, хранителната система, която е подчинена на условни рефлекси, се затруднява в работата си.

8. Наблегнете на безопасността

Малките деца лесно могат да се задавят, затова никога не давайте опасни продукти, режете храната на малки парченца, поощрявайте децата да дъвчат хубаво и нека докато се хранят винаги да бъдат под наблюдението на възрастните, седейки във вертикално положение. Не им давайте да тичат, да играят и да лежат с храна в устата.

Източник: deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа