8 грешки в детското хранене

Всяка майка може да ги допусне! Съветите на испанския педиатър Карлос Гонсалес

Снимка: Guliver / iStock

Книгата на испанския педиатър Карлос Гонсалес „Моето дете не иска да яде“ отдавна е в списъка на бестселърите. Решихме да ви запознаем с някои от най-интересните съвети в нея, свързани с основните грешки в храненето, защото никоя майка не е застрахована да ги допусне:

Броите храненията без да включвате млякото   

"Тъй като млякото е течност, много хора вярват, че в него има малко повече калории, отколкото във водата, но всъщност съдържанието на калории, както и съдържанието на протеини в него са много високи."

Ако детето пие много майчино мляко или млечна смес от шише и за твърда храна почти не остава място, по-добре да приучите към пиенето с чашка.

Снимка: Guliver / iStock

Развличате го по време на хранене

Филмче, песничка, приказка, „Отвори уста – лети самолетче“… Тези неща Гонсалес определя като груби педагогически грешки. Това превръща храненето в автоматично и в зряла възраст може да провокира затлъстяване и да доведе до стрес.

Давате сладки закуски

Естествените механизми, регулиращи правилното хранене, се формират в процеса на еволюцията, когато все още не е съществувала захар и сол. Сладкият и солен вкусове може да заблудят мозъка и да накарат децата да ядат повече, въпреки че тялото няма нужда от това.

Поощрявате и наказвате с храна

Първо, така учите детето на „лицемерие и приспособяване“: правилното поведение може да се насърчава единствено с родителска похвала. Второ, отвращението към спанака и радостта при вида на шоколада само ще добавят към вашите проблеми.

Заставяте детето да яде насила

„Когато престанете да заставяте детето да яде, то ще изяжда същото количество, каквото и преди, но без страданията и борбите, които придружаваха всяко хранене досега“. Детето знае само колко му се яде от морковеното пюре и няма нищо страшно, ако в купичката останат две лъжички. И даже ако малкото изобщо откаже дадена храна!

Въвеждате захранването по-рано от 6 месеца

Испанският педиатър се придържа към съвременните препоръки на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Бебето до 6 месеца на кърмене или изкуствено хранене не се нуждае от вода, чай, сок и т.н.

„След 6 месеца започнете да предлагате, при това без принуда, друга храна, но след като сте накърмили… Много деца не искат нищо друго, освен майчино мляко до осмия – десетия месец, а понякога и по-дълго.“

Снимка: Guliver / iStock

Давате много храна, когато е болно, за да оздравее по-бързо

„И при децата, и при възрастните, по време на болест апетитът отслабва… Ако опитвате да заставите болното дете да се храни, това може да причини повръщане.“ По време на заболяването детето може да отслабне, но след това ще навакса.

Давате лекарства, които стимулират апетита

В основата на тези лекарства е психоактивното вещество ципрохептадин, което има много странични ефекти. Но най-опасното е "детето да яде повече, отколкото има нужда, повече, отколкото е нужно за здравето му... До какво може да доведе преяждането с месеци или години в комбинация с намаляването на физическата активност поради сънливост?" Разбира се, до нищо добро.

Марина Атанасова по материали на detstrana.ru

Коментари
Последни видеа