Кои храни най-често крият заразата
Снимка: Guliver / iStock
Всяка година близо един процент от бременните се заразяват с токсоплазмоза. И на 1000 деца едно се ражда с тази инфекция, която е опасна. Затова лекарите предупреждават бъдещите майки да са особено внимателни, защото в този период от живота зараза е крайно нежелателна.
Тестът за изследване се прави от 1978 г. Той определя дали в кръвта на жената има съответните антитела.
Ако изследването е положително – всичко е наред.
Ако е негативно, бъдещата майка трябва да се изследва всеки месец до раждането, за да се провери дали не е заразена с токсоплазмоза.
През първия триместър на бременността устойчивостта на плацентата към вредни агенти е по-висока и вероятността бебето в утробата да се зарази е значително по-малка.
През втория триместър пропускливостта на плацентата се увеличава, а с това и рискът от предаване на инфекцията.
Заразяването в последните 3 месеца преди раждането носи най-висок риск за бебето.
Токсоплазмозата е опасна за плода, защото води до сериозни увреждания. Бебето може да се роди с поражения на нервната система, да е с хидроцефалия, с проблеми в зрението и забавено психомоторно развитие.
Добра хигиена
1. Ако в къщата има котка, много лекари съветват бременната да се раздели с нея поне временно. Другият по-приемлив вариант е писаната да бъде ваксинирана и прегледана.
Снимка: Guliver / iStock
2. След като е галила или се е грижила за котето, бременната трябва старателно и дълго да си мие ръцете.
При почистване на котешката тоалетна да слага латексови ръкавици.
3. Миенето на ръцете включва търкане със сапун поне 30 секунди и старателно почистване на ноктите и под тях, ако носи маникюр. Особено, ако бременната е рязала сурово месо или е пипала зеленчуци и кореноплодни.
Снимка: Guliver / iStock
Това важи с пълна сила, ако се е грижила за цветята в градината – пресаждала или окопавала растения. За тези градински дейности най-разумно също да използва латексови ръкавици.
4. Плодовете и зеленчуците да се мият добре преди консумация и е по-разумно да се белят.
5. Не подценявайте измиването и на пресните подправки – магданоз, копър, джоджен, дивисил.
Последни проучвания отриха зараза в пакетираните салати, които се продават в супермаркетите.
6. Избягвайте консумацията на пресни салами, пушени и осолени меса, сурово мляко, пресни и меки сирена, тартар от месо или риба.
7. Месо, пиле, риба да са добре опечени или сварени.
8. Мийте добре плотовете или дъската за рязане, ако преди това сте обработвали месо, зеленчуци или плодове.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари