Ядките през бременността увеличават интелекта на бебето

Особено, ако ги консумирате редовно в първите 12 седмици

Снимка: Guliver / iStock

Повече от 2000 жени участват в изследване на учени от Барселонския университет, доказало недвусмислено: тези, които консумират редовно ядки в първите 12 седмици от бременността, отглеждат деца с висок интелект.

Когнитивните функции, вниманието и обемът на паметта при тези деца са по-високи, отколкото  тези на техните връстници. Учените обясняват това с факта, че ядките съдържат много полезни вещества като фолиева киселина, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те се натрупват в нервната тъкан на плода и влияят благоприятно на неговото развитие.

В проучването са използвани орехи, кедрови ядки, бадеми, фъстъци и лешници. Децата показват висока интелигентност, ако майките им хапват най-малко три 30-грамови порции ядки на седмица. В същото време, “диетата на ядки” не засяга плода в последните етапи на бременността, съобщава European Journal of Epidemiology.

Препоръката е ядките да се консумират сурови и без сол.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.