14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар

Може да се окажете изненадани от някои, които сте смятали дори за здравословни

22 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Когато си купувате шоколад или поръчвате пица всъщност знаете, че тези храни не са толкова добри за вас и в повечето случаи го правите с ясно съзнание. Но може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че например студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500 мл, разказва Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.
Съществуват и други храни и напитки, съдържащи високо количество захар, за които дори не сте се замисляли, а някои от тях дори имат репутация на здравословни.
Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна, само защото на нея пише „здравословно“, „нисък процент мазнини“ или „X калории на порция“ – най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама.
Други трикове, които се използват са: „30% по-малко захар“, „без мазнини“, „от 100% сок“, „отличен източник на калций“. Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай трябва да съберем тяхното тегло и така да установим колко захар има в храната или напитката. Захарта може да е скрита под много форми, например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица. Среща се и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.
1. Овкусено кисело мляко
Захарта в малка кутийка от 200 мл, може да достигне до 30 г освен това има добавени различни химикали, които да направят овкусеното кисело мляко да изглежда по-добре и да привлича повече с аромат (въпросните Е-та по етикетите). Дори „здравословните“ малки млека, които се промотират като напитка за здрав стомах и чревна флора съдържат 15 г захар. За да получите максимални ползи от киселото мляко без да предозирате със захар, изберете натурално кисело мляко, може да се добави плод по собствен избор и/или мед.

Снимка: Shutterstock

2. Натурален сок
Всички знаем, че газираните напитки съдържат голямо количество захар, но пиенето само на вода може да се окаже прекалено скучно. Тогава се прибягва до натурални сокове, които се смятат от повечето хора като по-добра алтернатива, а от някои дори за здравословни.
Захарта в тях често е замаскирана като фруктоза или фруктозо-глюкозен сироп и съдържа абсолютно същия брой калории като обикновената захар – 4 калории на грам.
Също така някои марки използват като трик различни имена на захарта или комбинация от няколко вида, за да изглежда по-малко на пръв поглед. В такъв случай, за да получите общото количество трябва да направите едно или повече събирания и да умножите по 4, за да достигнете до общия брой калории – най-често на 100 мл течност.
Всъщност има „натурални сокове“, които съдържат повече захар и от газираните напитки. За разлика от глюкозата (въглехидратите след прием се разграждат до глюкоза – предпочитан източник на енергия от организма), която служи за гориво на тялото, фруктозата се обработва почти изцяло от черния дроб и се конвертира като мазнини. Този процес от своя страна увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови и чернодробни заболявания.

3. Енергийни и кофеинови напитки
Ясно е, че енергийните напитки съдържат немалко количество кофеин, но по-малко известен факт е, че също така в съдържанието си имат между 25 и 40 грама захар в една кутийка в допълнение към другите химикали.
От своя страна популярните кофеинови напитки често съдържат бързи въглехидрати в комбинация с мазнини и допълнителни химикали. Вариантите 3 в 1 съдържат захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе, млечен протеин и на 100 грама има 73 г въглехидрат и 13 г мазнини. Количеството захар не е ясно, но като се има предвид как е „разпределен състава“, може да се направи някакво предположение.

Снимка: Shutterstock

4. Кетчуп и барбекю сос
Рекламира се като сос, базиран на доматена основа, но всъщност може да съдържа до 10 грама захар на 30 грама кетчуп. Практически сипваме захар върху пицата, пържените картофи и хамбургерите. Това е така, защото рядко осъзнаваме какво всъщност седи зад повечето кетчупи. А е доста лесно да се направи домашна алтернатива като се смеси доматено пюре с оцет, лук и чесън или чесън на прах.

5. Дресинг за салата
Дресингът за салата попада в същата категория като овкусеното кисело мляко. Повечето марки рекламират продуктите си като дресинг без мазнина или с малко калории, но в същото време на 2 супени лъжици може да съдържат до 25 г захар. Примерен състав: високо фруктозен царевичен сироп, оцет, дестилирана вода, малтодекстрин, вода, доматена паста, съдържа под 2%: изсушени домати, сол, оцветител, чушка, консерванти, подправки, натурален вкус (чесън). Обърнете особено внимание, когато се рекламира дресинг без или с малко мазнини, най-често при тях има голямо количество добавена захар, за да компенсира загубата на вкус при отстраняването на мазнините. Най-добрият вариант е да ядете салатата си с лек дресинг от зехтин и пресен лимонов сок.

Продължението четете в Обекти.бг

Коментари
Последни видеа