4 съвета как да предпазим детето от затлъстяване

Препоръки на Световната здравна организация

05 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Затлъстяването на децата се увеличава във всички страни по света. В Европа 22 милиона са с наднормено тегло, като всяка година броят им се увеличава с милион и двеста хиляди.
Българчетата са на 6 място по затлъстяване и наднормено тегло в света. Водят американците, а ние сме в челото на страните от Европейския съюз.
Статистиката ни сочи, че всеки трети първокласник е с наднормено тегло, а в различните възрастови групи процентът е между 17 – 22. Прогнозите за 2020 г. сочат, че този процент ще надхвърли 40.
Само за последните 10 години броят на малчугани с наднормено тегло у нас се е увеличил 2 пъти. И цифрите вече са стряскащи.

Известно е, че затлъстяването започва от утробата. След това продължава - дебело бебе, пълничко дете, дебел ученик и възрастен с наднормено тегло. Всеки етап трупа след себе си куп болести.
Нарушената обмяна на веществата вдига риска от захарна болест. При децата със затлъстяване диабетът е 4 пъти по-чест, значително се увеличава и опасността от високо кръвно, сърдечно-съдови и дихателни болести.

Добрата новина е, че до тези последици може да не се стигне. Защото на всеки етап има решение.
А най-разумно е да не се налага да водим борба с килограмите. Просто да не допуснем детето да ги натрупа с няколко прости мерки.

Ето препоръките на Световната здравна организация:

1. Яжте разнообразни продукти през цялата бременност. Така бебето в утробата ще се запознае с различните вкусове на храните.

Снимка: Guliver / iStock

2. Кърмете бебето поне през първите месеци. Това ще позволи на бебето да открие различни вкусове. Адаптираните млека не му дават този шанс, защото те с постоянен състав и еднакъв вкус.

3. Когато започнете да захранвате бебето и да въвеждате твърди храни, започнете от тези, които то познава още от вътреутробния период – това, което сте яли по време на бременността. Така детето ще приеме новите храни по-лесно.
И не се колебайте да предлагате упорито един продукт 8-10 пъти последователно. Едва тогава имате шанс, хлапето да го оцени и да го хареса. 

4. Не добавяйте към храна на детето нито сол, нито захар. Защото вкусът се гради от най-ранна възраст и по-нататък то ще предпочита по-сладко или солено.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа