5 причини бременната да яде шоколад

Учени: полезно е както за майката, така и за бебето

30 април 2022 г.

Снимка: Getty

За бременната е полезно да яде шоколад. Шведски учени обосноваха това твърдение и обясниха, че сладкото изкушение е от полза не само да бъдещата мама, но и за бебето в утробата.

Ползи за мама
Шоколадът съдържа много полезни вещества.

Антиоксиданти. Те помагат да се отървете от свободните радикали в тялото. Според изследванията, прееклампсията е отчасти свързана с оксидативния стрес, така че приемането на достатъчно антиоксиданти може да бъде важна част от грижите преди раждането.

Магнезий. Много хора страдат от недостиг на магнезий. Яденето на шоколад може да помогне за попълване на този дефицит. И това е особено важно по време на бременността, тъй като дефицитът на магнезий е свързан с прееклампсия. А учените твърдят, че шоколадът помага и срещу сутрешно гадене.

Ресвератрол. Защитава мозъка и нервната система.

Ендорфини. Шоколадът съдържа фенетиламин, който стимулира отделянето на ендорфини. И точно от това се нуждаят бъдещите майки.

Ползи за детето
Шведските учени доказаха, че шоколадът по време на бременността предпазва бебето от пренаталния стрес, от който страда майката.
Учените изследват нивата на стрес на бременните и страха на техните деца. Майки, които рядко ядат шоколад по време на бременност, изпитвали високи нива на стрес, а техните бебета били по-уплашени.
А децата на майки, които ежедневно ядат шоколад, не са имали такива проблеми, независимо от пренатален стрес през бременността. 

Мона Василева

Коментари
Последни видеа