Ако бременната престане да яде любима храна, това може да е „гласът“ на новия човек

Как хранителните предпочитания дават насока при лечението, обяснява д-р Дора Пачова

14 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато навън температурите са високи, бременните изпитват особен дискомфорт. Не само, защото носят допълнителните килограми на бебето, не единствено заради честите позиви за повръщане, а и защото вкусът им става особено капризен и се променя.
С какво може да помогне хомеопатията, разговаряме с д-р Дора Пачова, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България.

Д-р Пачова, през бременността е ясно, че жената не бива да пие лекарства и колкото по-малко се стига до тях, толкова по-добре. Затова хомеопатията е едно нежно и добро решение, особено в този период. Дайте пример за някое от честите състояния, при които хомеопатичните лекарства могат да помогнат?

Заради промени в гръбначния стълб жените често се оплакват, че не могат да си намерят удобна поза, че трябва непрекъснато да си мърдат краката и дори, че имат нужда някои да ги масажира и разтегне. Чувстват дискомфорт, който допълнително ги изнервя. Това е един проблем, известен като „синдром на неспокойните крака“, който е трудно решим. Може да се случи и не при бременните, и във всяка възраст, но когато жената е бременна, има още по-малко начини да ѝ се помогне. Тогава на помощ идва хомеопатията. Има начин с подходяща терапия оплакванията да намалят и да ѝ се осигури комфорт.

Снимка: личен архив
Д-р Дора Пачова е създател и директор на Център за здраве и образование „Едикта“ . Тя е председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България, координатор на Подкомитета по образование към Европейския комитет по хомеопатия, представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига. Д-р Пачова е магистър по хомеопатична терапия и по психология. Специализира в Гърция, Германия, Белгия, Индия, Русия, Швейцария, и др.

Гаденето също може да се повлияе добре с хомеопатия, без риск да навреди на бременна и на бебето в утробата. 
В зависимост от тежестта на оплакванията и от това дали има промени в хранителните навици и предпочитания - какво е спряла да яде и ли пък какво много иска, могат да се предпишат различни хомеопатитчни лекарства. Така повръщането може да се овладее.

Как лекарят се ориентира и защо хранителните навици са толкова важни при определяне на точното лекарство в хомеопатията?

Хомеопатията е холистична медицинска наука. Затова се налага да се проследят колкото се може повече функции на организма. Едно от задължителните неща, които лекарят пита, е какво човек обича да яде и какво не обича. Кое му се отразява добре и кое – не.
Много хора знаят, че определена храна им пречи, обаче нямат волята и няма сила на света, която да ги спре да я ядат, защото това е свързано със сложни и дълбоки вътрешни процеси.
Има вече доста научни публикации, които доказват, че микробиомът – това огромно разнообразие от микроорганизми, което живее в нашия организъм, може да определя и да диктува не само нашето желание към храни, а може да определя настроенията и други общи параметри.

Много се говори за така наречените „пропускливи черва“, а напоследък вече започна да се говори и за „пропусклив мозък“. Стана ясно, че 90% от серотонина се произвежда в червата. С други думи смяната на настроенията, депресията, липсата на енергия, могат да се дължат на нарушения микробиом. Напълняването и отслабването също се свързват с това каква е флората на червата. Има сериозни доказателства затова, че в зависимост от комбинацията на микроорганизми, хората се разделят на такива, които поддържат нормално тегло и такива, които независимо от всички диети, пълнеят. Затова, за да се определи индивидуалната терапия на даден пациент, ние се интересуваме от хранителните му навици. През предпочитанията към храни може да се разбере много за обмяната на веществата в организма и дори за характера на човека.

Бременните са с капризен вкус. Какъв ориентир може да е той за лекаря?

Много често бременната иска да яде нещо или пък престава да яде друго – понякога това е „гласът“ на новия човек, който се развива в утробата ѝ. Той иска или не да „яде“ определени храни. В последствие, ако тези неща се проучат, се оказва, че майката е спряла да яде нещо, детето също по-късно не иска да го погледне или има проблем с тази храна.
Хомеопатията, която съществува повече от 250 години, винаги е обръщала внимание на предпочитанията и отвращенията към храни, макар че към момента на нейното създаване е нямало разбиране за микробиома. Така че желанието за сладолед, шоколад или невъзможността дори да погледне риба, камо ли да я помирише или вкуси, са важни елементи от цялостната картина. Тя е необходима, за да изберем подходящото за конкретния човек хомеопатично лекарство. Чрез него може да се подобри обмяната на веществата, производството на ензими и съответно да се промени нагласата към храните.
Има и такава група лекарства, които предизвикват промени в съотношението на микроорганизмите в микробиома. Това са така наречените „чревни нозоди“ , чрез които се стимулира полезната флора и се подпомага изчистването на тялото от флората, която не е благоприятна. След такова „изчистване“ лечението на чревната лигавица и цялостното ѝ възстановяване са много по-ефективни.

Веселина Мончева

С д-р Дора Пачова може да се свържете след предварително записване тук.

Коментари
Последни видеа