Чаша вода на гладно: помага да отслабнем, но не само

Японската водна терапия

20 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Чаша вода на гладен корем ускорява процесите на изчистване на организма от нощната шлака и помага за регулиране на теглото. От нея обаче и има и редица други ползи. Какви са те, обобщава Focus.de. 

Непосредствено след сън не пийте чай, нито кафе. Най-добре е да приемете чаша вода на малки глътки. Този навик ще донесе много ползи за здравето. Част от тях вероятно са ви познати, а други ще ви изненадат.

Ето какви са те:

- токсините, които са се отделили прeз нощта, ще бъдат „измити“ и по-лесно ще се изхвърлят от организма.

- обмяната на веществата се активизира, организмът използва повече енергия. Тя няма да остане „заключена“ в неизползваните мастни отлагания.

- подобрява работата на червата. Редовното пиене на вода е нещо като тренировка, която помага срещу запека и гарантира по-лесно отслабване – водата пълни стомаха, затова не изпитваме чувство на глад и закуската може да е по-скромна.

- намалява киселините, защото водата разрежда стомашните сокове.

Внимание. Не пийте газирана вода ( дори да ви се струва, че облекчава киселините). Тя дразни лигавицата на стомаха и усилва киселините.
Водата не бива да е ледена, а топличка. Добре е да се пие на малки глътки.

Японската водна терапия
В Япония съществуват правила за водно лечение, предписани от Японската медицинска асоциация (JMA).

Ето какви са те:

- след събуждане се изпиват до 500 грама топла вода. Ако това е много, може да се започне с една чаша и постепенно количеството да се увеличава.

- след пиенето на вода, мийте старателно зъбите си. Нека това стане 45 минути преди да закусите.

- не яжте нищо 2 часа, след като сте закусили.

Японската водна терапия включва също така прочистване и изплакване на гърлото в продължение на 2 минути преди сън. Този ритуал включва изчистване на лигавиците и гарантира, че устата и гърлото няма да останат сухи през нощта. Защото пресъхването на лигавиците, създава идеални условия за микробите – и това е една от причините за неприятния дъх от устата сутрин.

Ако правила на японската водна терапия се следват, това стимулира отслабването и човек може да намали теглото си до 5 кг. за година, твърдят специалистите. Тези здравословни навици намаляват и кръвното налягане и нормализират повишените стойности на кръвната захар.

Коментари
Последни видеа