Доц. Даниела Попова: Нека на трапезата да има зелен лук, чесън, репички, марули

По време на карантината с храната можем да повишим и укрепим имунитета

17 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Стоим в къщи, пазаруваме по списък, готвим и имаме време и възможност да приготвяме здравословна храна, с която да повишим имунитета си.

„Социалната изолация и празниците не бива да са повод или оправдание за преяждане. В условията на епидемия трябва да помислим за здравословната храна като един от факторите за подкрепа на имунитета“, коментира пред БНР специалистът по вътрешни болести, ендокринология, хранене и диететика доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Снимка: фейсбук

Карантината от една страна ни кара да се стремим да укрепим имунитета си, от друга - сме в условия, в които разходът на енергия е нисък. Традиционните за Великден яйца, козунак и агнешко месо не са храни, които могат да ни навредят. 
От друга страна млечните продукти подпомагат имунната система.
Не бива обаче да прекаляваме с въглехидратите, предупреждава специалистът.
Повече от всякога трябва да обръщаме внимание на здравословните компоненти в храненето.
Плодовете и зеленчуците трябва да са повече и по-често на трапезата. Сега има достатъчно зелен лук и чесън, репички, марули, спанак, жълто и червено обагрени зеленчуци и плодове, които са богати на каротин.
Важна част от здравословното хранене е и приемът на пълнозърнестите продукти, а от алкохола най-препоръчително е да употребяваме червено вино.

 

Коментари
Последни видеа