Как да изберем мляко за детето

Млечните и кисело-млечните продукти осигуряват висококачествен протеин, калций и фосфор и много витамини

18 юли 2022 г.

Снимка: Getty

 

Млечните продукти, предназначени за деца, се произвеждат на базата на краве мляко, което дава на организъма много важни за растежа и развитието елементи.
Млякото има много висококачествен протеин (3 г / 100 мл).
2 чаши мляко съдържат около 400 мт калций (40-50% от дневната нужда на дете в предучилищна възраст) и 0,6 мг витамин B2 (30% от дневната нужда).
Освен това тези вещества влизат в тялото само с мляко или продукти, произведени от него. Млякото съдържа също фосфор, магнезий, цинк, селен и други витамини от група В. То също е един от източниците на енергия.
Тъй като млечната мазнина има ниска точка на топене, тя лесно се смила в стомашно-чревния тракт. За да не натрупа бебето излишни килограми, мазнините в продукта трябва да бъдат не повече от 3,5–4%.
Ферментиралите млечни продукти, в допълнение към вече изброените предимства, също имат способността да влияят благоприятно на чревната микрофлора, като потискат развитието на патогенни микроорганизми в нея и по този начин стимулират имунната система, повишават усвояемостта на протеините и намаляват тяхната алергенност.
Млечните и кисело-млечните продукти, предназначени за деца, се произвеждат без изкуствени оцветители и аромати. За производството на детски извара и кисело мляко се използва естествена основа - пюре от горски плодове, плодове или зеленчуци, обяснява диетологът д-р Елена Павловска. 

Анализ на състава

- Обогатени са с витамини и минерали. Почти всички детски продукти са обогатени с много витамини и микроелементи, тъй като 60-90% от бебетата страдат от дефицит на тези вещества. Обикновено млякото и млечните продукти са обогатени с витамини А, Е, С, β-каротин, желязо, калций, йод, флуор и селен, за да се увеличи тяхната хранителна стойност.

Снимка: Getty

- Съдържат плодови, зеленчукови добавки, зърнени храни. В продуктите за деца всички пълнители са естествени. От една страна, те повишават не само хранителната стойност на продукта, но и енергийната стойност, увеличавайки съдържанието на въглехидрати, витамини, диетични фибри в него, а от друга страна, ви позволяват да разнообразите менюто на тези, които са с капризен апетит и специални хранителни нужди. Например зърнените храни понижават гликемичния индекс и помагат на децата да се чувстват сити по-дълго.

- Съставът включва  сгъстители, регулатори на киселинността, аромати, оцветители, стабилизатори, консерванти. В продуктите за деца тези вещества са само от естествен произход. Техният списък е одобрен от съответния закон и безопасността е доказана.
Разрешени са оцветители и консерванти като Е-101, 140, 160, 162, 164. Тези съставки подобряват външния вид на продукта и неговите свойства.
Плодовият пектин обикновено се използва като сгъстител.

- Обезмаслено, пълномаслено, мляко на прах, сметана. Съотношението на протеини и мазнини се регулира с помощта на сметана и обезмаслено мляко: например добавянето на обезмаслено мляко намалява процента на съдържание на мазнини, но не променя съдържанието на протеини.

- Стандартизирано мляко. Произвежда се от пълномаслено (естествено) мляко, чието съдържание на мазнини, използвайки специални технологии, се довежда до стойностите в нормата - 2–2,5%, Такова мляко не съдържа химически примеси и добавки.

- Съдържат фруктоза. Фруктозата е естествено срещаща се захар във всички сладки плодове и зеленчуци. Киселите млека, които не съдържат захароза, са полезни с това, че намаляват риска от кариес.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа