Нови изисквания: по-високо качество, без консерванти, оцветители и подсладители
Снимка: Getty
Храната в детските градини и училищата ще трябва да отговаря на нови изисквания, съобразени с европейските регламенти. Те забраняват напълно използването на консерванти, оцветители и подсладители в менюто. Новите изисквания влизат в сила от 13 февруари, съобщава NOVA.
Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон.
В 19-та детска градина в София вчера закуската бе традиционна - чай и сандвич с масло, сирене и маслини.
„На обяд са обядвали млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобяд сме им приготвили бисквитена торта с айран“, казва Весела Георгиева - домакин в 19 ДГ „Св. София”.
Традиционните български рецепти, ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур.
Според новата наредба, менютата трябва да станат още по-здравословни, а продуктите – по-качествени.
„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните освен слънчогледово масло и зехтин е позволено да се използва рапично и царевично“, обясни Афродита Ильовска - директор в 19 ДГ „Св. София”.
Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”.
„Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска.
Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храни.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари