Кои са най-полезните свойства на вредната сол

И защо е важно все пак да присъства в хранителния режим

19 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Въпреки че солта отдавна е провъзгласена за един от основните врагове на човешкото здраве, тя има и своите полезни свойства. Ето и кои са най-полезните сред тях, съобщава medikforum.ru.

Наречена е „бялата смърт“, защото употребата ѝ в по-големи количества води до повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови болести и смърт. Учените настоятелно призовават да се намали количеството на солта до минимум, но да се отказваме напълно от нея също не е съвсем правилно.

Първо, способността на солта да предизвиква хипертония не била съвсем напълно доказана научно. Напротив, съвременните изследвания показват, че диетите с ниско съдържание на сол водят до проблеми със здравето. Така в хода на едното изследване сред употребяващите по-малко от 2,3 г сол на ден смъртността била по-висока в сравнение с тези, които употребявала повече сол.

Известна е способността на солта да контролира чувствителността към инсулина и да държи нивото на захарта под контрол. Тя се явява и натурален антихистамин – щипка сол върху езика помага при алергични реакции или астматични пристъпи. Тя е нужна на организма и за поддържането на нормалните нива на pH, както и регулира прекомерното и рязко отделяне на инсулин.  

Установено е, че солта подобрява качеството на съня, като намалява стресовите показатели и ускорява метаболизма. Именно заради въздействието ѝ върху метаболизма и при адекватната ѝ употреба дълго може да запазите теглото си в здравословни граници. Солта поддържа работата на щитовидната жлеза, както и засилва производството на топлина от организма или т.нар. термогенеза. Накрая, адекватно количество сол в хранителния режим балансира нивото на хормоните.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа