Перфектната закуска при депресия и не само

Съветите на диетолога Мелиса Брунети

02 юли 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Депресията през този сезон е изключително осезаема, но терапията и антидепресантите не са нито единственият, нито най-полезният способ за справяне с нея. Сред многото естествени начини, като разходките сред природата, медитацията и други един от най-пренебрегваните е храната, пише Мениджър нюз.

Мозъкът ни - и на малки, и на големи, се нуждае от определени хранителни вещества, за да работи ефективно. А сред храните, които са най-подходящи за борба с депресията, са онези, богати на омега 3 мастни киселини, аминокиселините, витамин B, витамин D, минерали като цинка, магнезий, желязо. Те съдействат за поддържане на менталното здраве в кондиция. 

Средиземноморската диета, включваща изобилие от риба, зехтин и листни зеленчуци съдържа много от подходящите съставки. Изследване сред над 15 000 души, наблюдавани в продължение на 10 години, е открило, че при хората, които се хранят със средиземноморско меню, има по-малък риск от депресия. 

Диетологът Мелиса Брунети, която работи над връзката между храната и умственото здраве, казва, че няма идеална закуска за хората, които се борят с депресия, но яйцата определено са полезни - те съдържат аминокиселени, омега 3, витамин D, мастни киселини.

Най-добре би било, ако те бъдат гарнирани с филийки пълнозърнест хляб и авокадо. Но мастните киселини в яйцата са ключови. 


Мозъците ни са съставени от около 60% мазнини и имаме нужда да си набавяме мазнини с храненето. Авокадото е богато на триптофан - предшественик на серотонина - химичният невротрансмитер на щастието. Има и фолиева киселина и омега 3.

Шоколадът, също както авокадото, съдържа триптофан.

Хранителните вещества като аминокиселините са необходими, за да се произвеждат хормони и невротрансмитери в мозъка. Регулирането на кръвната захар също е много важно за поддържането на добро настроение.

Затова диетолозите съветват да ядем по три пъти на ден и да хапваме по нещо малко между обяд и вечеря, особено в дните, в които спортуваме. Така ще избегнем чувството за раздразнителност от ниската кръвна захар. 

Бринети съветва да ядем повече сладки картофи, спанак, леща и червено месо. 

И въпреки предупрежденията, че е рисоквано да се яде късно нощем, защото се надебелява, тя казва, че някои храни с въглехидрати като овесената каша с малко мед може да бъдат полезни за хората, които имат проблеми със съня. Ниската кръвна захар също провокира безсъние.

 

Коментари
Последни видеа