Признаци за недостиг на магнезий в организма

За какво е безценен и как да си го набавим

03 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Името му идва от Магнезия – древно селище в Гърция, известно с белия прах, който е покривал всичко. През Ренесанса продукти с богато съдържание на този микроелемент са били използвани като лек против запек, а днес науката е наясно: магнезият е едно от най-ценните вещества за човешкото здраве.

Заздравява костите – той е нужен за формиране на костна тъкан, тъй като участва в усвояването на калций и витамин D – също изключително важни за организма.

Особено е полезен за хора, застрашени от остеопороза и особено – в ранен стадий, например, през менопаузата - жените в менопауза, които получават около 300 мг магнезий на ден, имат по-ниска чувствителност към остеопороза.

Поддържа сърцето – Задачата на магнезия е да поддържа работата на този жизненоважен мускул и да попречи за развиване на високо кръвно налягане, което причинява исхемична болест и инсулт. Ниските нива на магнезий способстват до повишаване на кръвното налягане и на нивата на холестерол. В подобни случаи се появява аритмия, стенокардия, инфаркт на миокарда.

Намалява риска от диабет – Минералът има важна роля за правилния метаболизъм и подобрява способността на организма да контролира нивото на кръвната захар.

Профилактика срещу мигрена - Много изследвания показват, че пристъпите на главоболие не са толкова страшни, ако се консумират повече продукти, съдържащи магнезий.

Като антистрес терапия - В случай на дефицит на магнезий активността на нервната система може да бъде нарушена и се увеличава риска от паник атаки, раздразнителност и безпокойство.

През последните десетилетия учените изследваха много пъти връзката между магнезия и депресивните състояния. Резултатите: депресията може да бъде свързана и с недостиг на магнезий, защото този минерал е основен фактор при предаването на нервни импулси.

Причини за дефицит

- Консумация на продукти, в които има много захар, бяло брашно или са прекалено мазни;

- Продукти, богати на калций, но в които  липсват витамините B1, B2, B6;

- Тютюнопушене и консумация на алкохол.

Недостигът на магнезий понякога е свързан със:

- заболявания на щитовидната жлеза, язва, диабет, заболявания на черния дроб;

- дългосрочен прием на антибиотици

- бременност и/или кърмене.

Сред продуктите, богати на магнезий, са:

Снимка: Shutterstock

Банани, ядки, някои видове семена, зеленолистни зеленчуци, млечни продукти, особено кисело мляко, бобови растения, какао, мазна риба, сушени плодове, авокадо, някои билки и подправки, например босилек и кориандър

medikforum.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа