Салата от рукола – идеална за бременни и при слаб имунитет

5 факта за екзотичната зеленина в чинията

05 октомври 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Руколата, която много определят като енергийна бомба, е средиземноморска салата с изразен горчив вкус и силен аромат. Тя е богата на хранителни вещества, антиоксиданти и други полезни съставки. Те са особено здравословни и се препоръчват за бременни и хора с намален имунитет.
Ето защо:

1. Защитава от вродени дефекти

Бременните имат особена полза от тази салата. Проучвания сочат, че руколата е много багата на фолиева киселина – витамин В, който поддържа производствата на ДНК както и на друг генетичен материал.
Ако бременната консумира достатъчно фолиева киселина, рискът от вродени дефекти и най-вече от спина бифида, намалява.

2. Увеличава усвояването на минерали

Една от смятаните за най-полезни зеленини – спанакът, съдържа много оксалати и органични киселини, които се свързват с минералите и пречат за усвояването им. Докато руколата е бедна на оксалати. Затова, когато я консумираме, организмът усвоява и другите хранителни вещества. 

3. Укрепва имунната система

Богатата на антиоксиданти и хранителни вещества рукола може да засили и укрепи естествените защитни сили на организма срещу болести и инфекции.

Снимка: Guliver / iStock

4. Полезна е за зрението

Каротиноидите, които руколата съдържа, са от полза за зрението. Те забавят прогресивните възрастови процеси в окото и дегенерацията на макулата.
При редовна употреба, руколата намалява риска от очни заболявания.

5. Поддържа теглото

Диетите за отслабване включват рукола. Тя е нискокалорийна, но е богата на белтъчини и има малко въглехидрати. Тази комбинация е много полезна за всички, които искат да редуцират телесното си тегло.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа