Добавят в менюто на подрастващите белтък и ценни минерали
Снимка: Guliver / iStock
Лятото дава шанс да обогатим и разнообразим менюто с пресни морски деликатеси. Те са полезни както за деца и подрастващи, така и за техните родители, най-вече заради пълноценния белтък и редките минерали – селен и магнезий, които трудно се набавят с други храни.
Сезонът ни „поднася“ изобилие на риба, миди, скариди, раци и други морски животни от Черно море и нашите реки, което трябва да стигне до нашата трапеза. Възползвайте се.
Рибите и морските деликатеси са една от най-здравословните храни, защото съчетават лесно усвоим и пълноценен белтък, витамини, микроелементи и минерали. Те гарантират баланс в храненето и зареждат с енергия.
Първото им безспорно достойнство е, че са ниско калорични, затова са подходящи за всички диетични режими.
Сто грама съдържат по-малко от 100 калории. За да се възползвате от това, е достатъчно да ги приготвите почти без мазнина – на грил, печени в хартия или варени на пара.
Проучвания сочат, че деца, които ядат повече риба и морски деликатеси, най-рядко страдат от дефицит на вниманието, а той е чест при подрастващите, които консумират твърде много бонбони, сладки напитки и мазни храни.
Снимка: Guliver / iStock
Повечето риби и ракообразни са богати на чист белтък, който организмът усвоява пълноценно.
Морските дарове съдържат от 16 до 22 процента белтък, който по състава си не отстъпва на този в месото. Затова се препоръчват за подрастващи и за всички, които искат да трупат мускулната маса, а не тлъстини.
Добре е рибата да присъства поне два пъти в седмицата в менюто на децата и подрастващите, за да стимулира умствената активност у хлапетата.
Рибата е богата на витамини (А, Е, Д и на витамини от В-групата ) и осигурява специфичните ненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6). Те са ценен източник на сили за бъдещите ученици и са особено полезни за мозъка.
Ново проучване продължи листата на полезните им ефекти и доказа, че ако детето редовно консумира храни, богати на мазнини омега 3 и 6 мазнини, ще подобри възможностите си за четене, по-бързо, по-лесно ще се ориентира в новите и непознати думи и ще ги произнася по-правилно.
Всички морски деликатеси са източник на минерали и микроелементи, които не са в изобилие в останалите храни. Те са доставчик на йод, който е нужен за доброто функциониране на щитовидната жлеза. Зареждат организма с минерали - селен, цинк и магнезий, които помагат в битката със стреса и имунодефицитните състояния.
Скаридите, например, подобряват сексуалните възможности на мъжа. Това се дължи основно на микроелемента цинк. Известно е, че той вдига нивото на тестостерон у мъжа, а броят на сперматозоидите расте.
И не на последно място морските деликатеси съдържат мед, желязо, сяра, калций и флуор, които се усвояват лесно от организма.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари