Тренденции: Новости в уелнес философията

Модерни и идейни практики за здравословен начин на живот

06 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Какво ново в света на уелнес философията? Свидетели сме на различни тенденции и идеи, които могат да подобрят значително качеството ни на живот. Ето няколко неща, които са особено актуални тази година:

Технологичност

Фитнес-гривните са едва ли не демоде – трайно настанени в живота ни и ги има всеки, който следи за своята активност, качество на съня, физическо натоварване, пулс, прием и изразходване на калории. В близко бъдеще този технологичен аксесоар ще се интегрира още по-плътно в живота ни, а наред с него и други: интелигентни везни, глюкомери за непрекъснато наблюдение, тест ленти,  приложения за смартфони, които измерват променливостта на сърдечната честота и др.

Спорт без граници

Спортната активност се улеснява и вече е възможно да се прави без да е необходим личен треньор, заради множеството различни приложения с упражнения, изобилстващи с видеа и анимация.. В САЩ е особено модерно в момента „вълшебно“ огледало, което с натискането на един бутон се превръща в огледален екран, където се появяват видео обучителни сесии – в него се вижда едновременно и треньора, и вашата фигура, което улеснява процеса на обучение. Това „огледало“ струва 1500 долара и е номер 1 сред фитнес маниаците.

Meзоелементи

Всеки знае за макро- и микроелементите, но в близко бъдеще фокусът на вниманието се измества към мезо-елементите. Макрос на гръцки означава „голям“, а микро - „малък“, което показва колко са нужни тези вещества. А мезо буквално означава "вътре". Сега повече от всякога хората се вълнуват от активните "вътрешни" вещества, съдържащи се в растенията. Например, куркуминът в подправката куркума, ликопенът в доматите, танините в зеления чай, сафраналът в шафрана и др.

Можете да използвате екстракти от тях под форма на хранителни добавки или в менюто си да добавите повече продукти, чиито мезонутриенти се считат за най-полезни. На първо място, това е разнообразие от подправки и зеленчуци с ярки цветове.

Интервално гладуване

Протеиновите диети, трудните режими за спазване и строгите правила постепенно излизат от мода, като отстъпват място на разумното хранене и интервалното гладуване. Какво ще рече това? Гладуването между вечерята и закуската в продължение на 12-16 часа позволява на храносмилателната система да се изчисти и „рестартира“, според много изследвания. Някои диетолози препоръчват веднъж-два пъти месечно да правите пауза в разстояние на 24 часа, например от обяд до обяд, защото по време на това краткотрайно гладуване здравите клетки „ядат” болните и възпалителните процеси намаляват.

woman.rambler.ru, превод: Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа