Защо 10 000 крачки на ден?

5 приятни начина да ги извървите

27 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

10 000 крачки не са шега работа – как си го представят някои?! Може и така да възкликнете, обаче като ви кажем, че става въпрос за 7-8 километра на ден, нещата стават по-приемливи. Стига да имате на ум, че движението е живот и обратното, и че колкото повече се движим, толкова е по-голям шансът ни да съхраним младостта и дълголетието.

С това разбиране още Томас Джеферсън, третият президент на Щатите изобретява първия механичен крачкомер.

Идеята

През 60-те години на миналия век японецът Есиро Хатано създава „прадядото“ на днешните приложения, които измерват движенията, натоварването, изгарянето на калории, пулса и т.н – електронен крачкомер. Хатано установява и оптималната здравословна норма за възрастния човек – 10 000 крачки на ден, равни на около 8 км.

Неговата теория за здравословен начин на живот става толкова популярна, че за някои се превръща в истинска мания още преди няколко десетилетия. Много IT компании в Япония например въвеждат като изискване употребата на крачкомер в офиса, като въпросните 10 000 крачки се изискват всекидневно, независимо дали служителите спортуват извън работно време, или не.

Полека лека тази идея завладява света и е трайна тенденция и днес.

За добросъвестно броене вече има практични джобни крачкомери, но най-точно отчитат фитнес гривните. Те са мултифункционални – с часовник, контрол на теглото, количеството течност, което изпиваме. Тези устройства изчисляват с голяма точност, за разлика от някои смартфон приложения, но понякога отчитат и движенията с ръцете, например при плуване.

Как, освен здравословна, да я направите и приятна?

Интересен маршрут

За да преодолеете 8 километра неусетно, ви трябва интересен маршрут, защото ако всеки ден вървите по едни и същи улици и алеи, ще ви омръзне бързо. Потърсете на картата различни пътища до работата, а ако тя е прекалено далеч, просто слезте няколко спирки по-рано, за да извървите 3-4 километра, а след края на работния ден – още толкова, като можете да изберете друг маршрут.

Разнообразете и почивните дни, като си съставите план да отидете до любим квартал, да посетите непознато място в града ви, например някой по-далечен парк, поставяйте си различни цели. Това може да се превърне в нещо като игра, в която да увлечете цялото семейство – разходка пеша до…

Удобни обувки

Няма как да стане с токчета, това е ясно - за да вървите дълго пеша и това да ви доставя удоволствие, носете удобни обувки. Може в работното си шкафче в офиса да държите няколко чифта, за да избирате според ситуацията и да можете да смените елегантния модел с маратонки.

Разходка вкъщи

Когато не сте на работа и времето навън не е приятно за разходки, например вали проливен дъжд, проявете въображение у дома и си измислете такива задачи, които изискват повече движения – разместване на мебелите, почистване на хладилника, или дори – разходка из стаята, докато говорите по телефона.

Ако вашата двигателна активност досега е била минимална, което не е никак добре, но това си го знаете, не започвайте с 10 000. Започнете с 3000, с 5000 крачки. Ходете не повече от час, за да не се преуморите, и увеличавайте разстоянията постепенно, докато тези 10 000 се превърнат в обичайната ви разходка.

Защото ходенето пеша е полезно за всички на всяка възраст, дори и за тези, които страдат от проблеми с краката и кръвоносните съдове.

Вечерна обиколка

Някои хора си вземат кучета не само, защото обичат животните, но и за да се движат повече с тях – два пъти разходки дневно, сутрин и вечер, са обичайната норма за всички притежатели на четириногите приятели, независимо дали духа, пече или вали навън. Това е добър ритъм и за двуногите и гаранция, че след вечерната обиколка на квартала ще спите сладко.

Количеството не е най-важното

Не възприемайте тази норма от 10 000 крачки буквално, това е условна единица и всичко зависи от начина на живот, професията, индивидуалните особености на организма, заетостта, предпочитанията… И 3 километра на ден ще се отразят благотворно на здравето си, важен е стремежът да сте по-добре, като отчитате възможностите си. Най-важна е идеята, посоката към полезен начин на живот, която ще поемете.

Източник: medpulse.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа