Вреден ли е мононатриевият глутамат

5 факта за веществото, познато като E621

02 октомври 2019 г.
Вреден ли е мононатриевият глутамат

Снимка: Shutterstock

„Убиец“, „отрова“, „изключително вредна“ - много хора смятат, че тази популярна хранителна добавка е точно такава и избягват храни, които съдържат мононатриев глутамат. Но в някои продукти това вещество се образува естествено, например, в риба, домати, някои видове сирене, които обичаме заради специфичния им вкус…

Доколко мнението за вредата на мононатриевия глутамат съответства на действителността и трябва ли да го изключим напълно?

Произход

Мононатриевата сол на глутаминовата киселина или, по-просто казано, мононатриевият глутамат е изолиран през 1907 г. от Кикунае Икеда, професор в Токийския университет. Той получил веществото чрез кристализация в бульон от водорасли и патентовал името „аджиномото“, което означава „същност на вкуса“.

В Китай го наричат „вкусова подправка“, във Виетнам „лучена сол“ или „сладък прашец“, в Европа и САЩ е известен като MSG (съкращение от Monosodium glutamate), а неговият E-номер (код за хранителна добавка на Европейския съюз) е E621.

Опитите да се синтезира изкуствено са неуспешни поради сложността на процеса. Методът на ферментация се оказва най-приемлив и евтин, след като е открита бактерия, способна да произведе тази сол. Следователно, от гледна точка на техническите регламенти, които класифицират веществата в естествени и ненатурални, мононатриевият глутамат е естествено вещество.

Защо прави храната толкова вкусна

Дълго се е смятало, че тази добавка подсилва вкусовите усещания и увеличава чувствителността на езиковите рецептори, но през 2002 г. се изяснява, че човешкият език има специални L-глутаматни рецептори, които отговарят за вкуса и различават кисело, сладко, солено и горчиво – т. нар. „умами“, именно на които влияе мононатриевият глутамат.

Чрез тях организмът може да определи дали храната е богата на белтъчини, а маркер за белтъчини се явява глутаминовата киселина, която определяме с особен вкус на месо или бульон.

Продукти с естествено съдържание на мононатриев глутамат

Сирене, месни и морски продукти, зрели домати, гъби, шунка, целина, грозде, соеви и рибни сосове, както и водорасли – във всички тях той се образува по естествен път.

Интересно е, че може би най-неочакваният продукт с високо съдържание на глутаминова киселина това е майчиното мляко, а също и зеления чай.

Синдромът на китайския ресторант

С консумацията на мононатриев глутамат е свързан хипотетичен набор от симптоми, описани за първи път в писмо от читателя Робърт Кук (Robert Ho Man Kwok) до редактора на The New England Journal of Medicine.
Робърт казва, че всеки път, когато посещава китайски ресторанти САЩ, усеща изтръпване в задната част на врата, което се разпространява поо ръцете и гърба, както и слабост и бързо сърцебиене. Това състояние трае около 2 часа и след това преминава без никакви последствия. В писмото си Кук сочи, че някои от неговите познати също са имали подобни усещания, а след време и други съобщили за сходни проблеми.

Много изследвания се опитват да потвърдят или не връзката на тези симптоми с консумацията на мононатриев глутамат, в това число и с използване на плацебо, но убедителни доказателства така и не се откриват.

Въздействие на организма

Може ли консумацията на продукти, съдържащи тази сол да навредят сериозно на здравето ни? Според учените до ден днешен не е доказано, че употребата на това вещество в разумни количества вреди по някакъв начин.

Опити с плъхове показват, че ако се консумират храна с мононатриев глутамат в количество 20% от теглото на цялата им храна в продължение на 6 месеца, това може да доведе до увреждане на зрението. Само че е трудно да си представим човек, който би могъл да изяде такова огромно количество глутамат.

Според друго проучване сред 752 жители на Китай, консумацията на тази съставта увеличава риска от възникване на наднормено тегло. Но по-късно, при провеждане на по-продължително и подробно изследване, тези резултати не са потвърдени и не се открива връзка между мононатриевият глутамат и астмата при възрастни и деца.

Смъртоносната доза мононатриев глутамат е 16 г на 1 кг човешко тегло, тоест, за да се получи отравяне, човек трябва да изяде около 1 кг мононатриев глутамат наведнъж. За сравнение: в готварската сол тази доза е 3 г на 1 кг тегло.

Така че и за тази добавка важи доброто старо правило: може да се яде всичко, стига да е с мярка.

Източник: woman.rambler.ru, адаптация Марина Атанасова

Здраве

7 „вредни“ неща за бременната, които всъщност не са вредни

Хранене

Уж вредни храни, които всъщност са полезни

Здраве

Мозъкът нарежда да ядем вредни храни

Хранене

Не можете да отслабнете, заради тези 5 храни

Още от Здраве

Разнообразното хранене е тайната, ако искате да получите всички необходими витамини.

Снимка: Shutterstock

Как да противодействаме на вирусите

Майка, която е останала без сили. Снимка: Shutterstock

Мама в примката на burnout

Горските плодове са сред тези, които имат много малко захар.

Снимка: Shutterstock

Тези плодове съдържат най-малко захар

Снимка: Shutterstock

5 прости стъпки, когато болестта атакува

Жена, която си почива. Снимка: Shutterstock

3 прости начина да намалите нивото си на тревожност

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Разнообразното хранене е тайната, ако искате да получите всички необходими витамини.

Снимка: Shutterstock

Влюбени мъж и жена. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Влюбени мъж и жена. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

3 неща, които прави патньорът, който ви подкрепя

Проверете дали това се случва с вашата връзка

Снимка: Getty

Да поговорим

„Не си виновен ти“: 10 фрази, които ще помогнат на детето при развод

Как родителите деликатно да говорят по темата

Наоми Уотс и Александър Шрайбър. Снимка: Getty

Заедно

Наоми Уотс на червения килим с порасналия си син

17-годишният Саша я подкрепи на премиерата на новия й филм "Girlfriend"

Щастливи мъж и жена. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Без сайтове за запознанства: д-р Лий със съвети за необвързани

Как да срещнете сродната си душа, някой специален

Хейли и съпугът й гледат първи снимки на бъдещото си бебе. Снимка: Instagram

Заедно

Еминем с изненада разбра, че ще става дядо

Дъщерята му Хейли избра нетрадиционен начин да съобщи новината

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

Майка, която е останала без сили. Снимка: Shutterstock

Здраве

Мама в примката на burnout

Как сама да си помогне, когато e останала без сили

Майка чете книжка на детето. Снимка: Shutterstock

Образование

Защо децата искат да гледат и да им четат по 100 пъти едно и също

Има логично обяснение, както и голяма полза. Ето мнението на психолози

Лейди Гага и Майкъл Полански. Снимка: Getty

Заедно

Лейди Гага разказа как е получила предложение за брак

Певицата разкри плановете за предстояща сватба с Майкъл Полански

Мили Боби Браун и Джейк Бон като младоженци. Снимка: Instagram

Заедно

Мили Боби Браун и Джейк Бон Джоуви показаха сватбата си

Двойката публикува дългоочаквани кадри от церемонията в Италия

Снимка: Shutterstock

Здраве

5 прости стъпки, когато болестта атакува

Не бързайте с антибиотика

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

Мъж и жена се карат. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Понякога, за да не стигнете до конфликт, е достатъчно да предприемете няколко прости стъпки

Жена, която си почива. Снимка: Shutterstock

Здраве

3 прости начина да намалите нивото си на тревожност

Пробвайте, може да се справите и без лекарства