Вредните хранителни навици на младите майки

Диетолози подредиха топ 7 на привичките, от които е добре да се откажат

17 ноември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Американски диетолози изброиха най-вредните хранителни навици на младите майки.
Те посочиха 7 неща, които те правят без да се замислят, дори, когато се „грижат“ за здравето си, пише Eat this, not that!.

1. Хранят се прави

Това е вредно за здравето. Според диетолога Лорен Харис Пинкус, за да може мозъкът да осъзнае приема на храна, е необходимо да се храним седнали и да използваме чиния, вилица и лъжица.
Другото условие е да дъвчем добре и бавно храната.

2. Дояждат останалата от детето храна

Вредата идва от това, че детската храна често е високо калорийна.
Добре е менюто на майката да е съставено така, че да съдържа нужното количество витамини и минерали.

3. Хранят се безразборно

За да се чувства добре, когато е уморена и недоспала, младата майка похапва час през час. Или пък изпада в другата крайност – забравя да се храни, защото няма време за себе си. Яде, когато се освободи за малко от задълженията. Просто отваря хладилника и пъхва нещо в устата си. Това е рецепта за бедствие.

4. Сутрин пропускат закуската

Жените често пропускат закуската, но това води до прекомерно ядене вечер, обяснява диетологът Кели Джонс.

Снимка: Guliver / iStock

5. Закуската е бедна на белтъчини

За жената е важно да поддържа мускулите, които с възрастта се топят (процесът започва от 30-ата година).
Ако менюто е бедно на белтъчини, тя губи и мускулна маса, и сила.
Най-добре с всяко ядене жената да приема порция пълноценни белтъчини. Лесно е – чаша мляко на закуска, кисело мляко към мюслите, ядки и семена. Като се добави пълнозърнест хляб, норамата за деня е попълнена.
Най-добре е закуската да е богата на бълтъчини.

6. Диетите

Диетите често принуждават жената подсъзнателно да яде само това, което е „позволено“, а не това, от което организмът ѝ има нужда. Така може и да преяжда, но няма да засити глада си, обяснява Харис и съветва: „Вслушвайте се в тялото си. По време на хранене правете паузи, попитайте се дали сте още гладни, преди да продължите да ядете." 

7. Не слагайте етикети „добри“ и „лоши“ на храните

Всяка храна е подходяща за менюто, освен ако имате алергия или някакво противопоказание, заради болест.
„Ако определяте храните като „лоши“, това носи чувство за вина и води до негативно отношение към конкретен продукт, което не носи никаква полза“, обяснява диетологът.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа