Защо бебето се ражда с наднормено тегло

Ако родителите или бабите и дядовците са пълни, менюто на бебето трябва да се следи стриктно

03 март 2023 г.

Снимка: Getty

Най-застрашени от наднормено тегло са децата, чиито близки и далечни роднини страдат от затлъстяване.
Ако бащата е с наднорменото тегло, рискът за детето е 20–39%, а излишните килограми на майката се наследяват от детето в 20–25%. Рискът е 40–82%, ако и двамата родители са със затлъстяване.
Недоносените бебета и бебетата на изкуствено хранене също са изложени на риск. Това е така, защото адаптираното мляко съдържа много повече протеини отколкото кърмата.

Точният механизъм за развитие на затлъстяването не е ясен за науката, но учените предполагат, че се дължи на прекомерната консумация на протеини в началото на живота (протеините са част от състава на адаптираното мляко, както и от допълващи храни, например извара и месо).
Те допринасят за развитието на затлъстяване в далечно бъдеще, а не излишък на въглехидрати и мазнини, които започват да играят решаваща роля след втората - третата година.

Механизмът

Излишният протеин пречи на формирането на ендокринната система и нарушава метаболизма.
Ако бебето е с наднормено тегло, но в същото време е кърмено, прогнозата му е по-благоприятна.
Съставът на женското мляко е толкова перфектен и балансиран, че не влияе отрицателно на метаболизма. Така че рискът от затлъстяване е нисък.
Ето защо кърменето се счита за най-ефективният начин за ранна профилактика на наднорменото тегло и диетолозите силно го препоръчват на деца в риск.

Снимка: Getty

Дори ако през първата година от живота си бебето наддава бързо и е с наднормено тегло, до навършване на 12 месеца то трябва да яде според традиционната схема на хранене.
Добре е обаче да се оцени апетита му.
За да направите това, го притеглете преди и след всяко хранене. Така ще проследите какво количества мляко изсуква.
Измерванията трябва да се извършват 2-3 пъти седмично и да се записват в дневник. Получените данни трябва да бъдат следени и анализирани от диетолог или педиатър.

С какво допринасяме

Понякога родителите вредят на бебето, без да го знаят. В резултат на това рискът от развитие на затлъстяване значително се увеличава.

Какво е нежелателно да се прави

Универсалният съвет към всички майки е да не предлагат на бебето шише или гърда при първия му плач. Бебето може да плаче, защото иска не само храна, но и обич, внимание, комуникация.

Някои родители не спазват препоръките на педиатрите при въвеждане на захранването - например дават на бебето повече извара и зърнени храни от очакваното, въвеждат рано мляко, пренебрегвайки зеленчуците и плодовете, които децата ядат с много по-малко ентусиазъм.
В този случай не е задължително бебето да увеличи теглото си в първите месеци и години, но след четвартата година рискът от развитие на затлъстяване ще се увеличи.

Други превишават препоръчителния грамаж на порциите, от страх, че детето им изглежда твърде слабо.

След първата година много родители започват да предлагат на децата това, което ядат сами. И в продължение на много години формират в тях неприязън към зеленчуци и нездравословни хранителни навици.

По материали на Parents.com, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа