Защо картофите се оказват най-полезната храна

8 съвета за правилното им приготвяне

27 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Картофите са враг на талията - така твърдят хората, пазещи нисковъглехидратни диети с мотива, че картофите съдържат значително количество нишесте. Тази лоша репутация обаче е абсолютно незаслужена – скорошно изследване ги обявява за най-полезната храна от гледна точка на ценно съдържание в минимални количества, сравнено с други пресни зеленчуци.

При редовна консумация на картофи организмът получава достатъчно количество вода и йони, защото тези продукти са много богати на калий (на второ място след бобовите храни), който химичен елемент се съдържа най-вече в кората им.

Съдържат и значително количество витамини – А, В, Р и най-вече витамин C – около 17 мг в 100 г картофи. Този именно витамин помага за предотвратяването на рахит, а наличието на калций и магнезий в тях са полезни за лечение на ревматизъм, така че картофите са ценна храна и за малки деца, и за възрастни.

80% от грудките се състоят от вода, затова не бива да вярвате, че от тях се пълнее. Разбира се, ако към картофеното ястие добавите много мазнина, например – в пържените картофи, получавате калорийна бомба.

Така че всичко – и калориите, и високият холестерол, зависят от начина на приготвяне.

Тъй като картофите наистина съдържат главно въглехидрати, те се смилат лесно и ускоряват храносмилателния процес. И точно това ги прави идеалната храна за деца и хора, които не могат да ядат трудносмилаема храна, но се нуждаят от енергия. А и в тях има значително количество влакнини, които стимулират перисталтиката.

Картофите намаляват възпалителните процеси, а някои сортове, особено червените картофи, съдържат много флавоноиди, които предотвратяват рак. Тази храна е полезна и за работата на мозъка, и за намаляване на артериалното кръвно налягане.

Единственото условие е да не се прекалява с консумацията им, защото може с времето да провокират повишена киселинност.

Ето и 8 съвета за правилното им съхранение и приготвяне:

1. Не купувайте зеленясали или прораснали картофи, защото това са признаци за високо съдържание на токсичното вещество соланин, което може да е отровно.

2. Никога не съхранявайте картофите в хладилник, а на тъмно и хладно място, например покрити с тъмен плат, който не запарва.

3. Преди да започнете да готвите обелените картофи, обикновено ги потапяте във вода, за да се запазят по-дълго време свежи. Но: не ги оставяте повече от 15-ина минути във водата, защото ще загубят много от хранителните си качества и витамини.

4. Вкусът на пържените и варени картофи ще е по-приятен, ако в мазнината или водата, в която ги приготвяте, прибавите няколко обелени скилидки чесън.

5. Пресните картофи са вкусни, приготвени заедно с кората, но тя задължително трябва преди това да бъде добре измита с хладка вода и обтрита с мек абразив, например грапавата част на гъба за миене на чинии.

6. Когато приготвяте картофено пюре, непременно използвайте и малко от сока, получен при варенето, защото съдържа много ценни съставки.

7. Ако варите стари картофи, добавете във водата няколко зрънца кимион, стрък магданоз или копър – стават по-вкусни.

8. Ако искате картофеното ястие да се запази топло, но картофите да не се разкашкат, покрийте тенджерата с кърпа, а не с капак.

Марина Атанасова по материали на medikforum.ru

Коментари
Последни видеа