Защо картофите се оказват най-полезната храна

8 съвета за правилното им приготвяне

27 Ноември 2018 г.
Защо картофите се оказват най-полезната храна

Снимка: Shutterstock

Картофите са враг на талията - така твърдят хората, пазещи нисковъглехидратни диети с мотива, че картофите съдържат значително количество нишесте. Тази лоша репутация обаче е абсолютно незаслужена – скорошно изследване ги обявява за най-полезната храна от гледна точка на ценно съдържание в минимални количества, сравнено с други пресни зеленчуци.

При редовна консумация на картофи организмът получава достатъчно количество вода и йони, защото тези продукти са много богати на калий (на второ място след бобовите храни), който химичен елемент се съдържа най-вече в кората им.

Съдържат и значително количество витамини – А, В, Р и най-вече витамин C – около 17 мг в 100 г картофи. Този именно витамин помага за предотвратяването на рахит, а наличието на калций и магнезий в тях са полезни за лечение на ревматизъм, така че картофите са ценна храна и за малки деца, и за възрастни.

80% от грудките се състоят от вода, затова не бива да вярвате, че от тях се пълнее. Разбира се, ако към картофеното ястие добавите много мазнина, например – в пържените картофи, получавате калорийна бомба.

Така че всичко – и калориите, и високият холестерол, зависят от начина на приготвяне.

Тъй като картофите наистина съдържат главно въглехидрати, те се смилат лесно и ускоряват храносмилателния процес. И точно това ги прави идеалната храна за деца и хора, които не могат да ядат трудносмилаема храна, но се нуждаят от енергия. А и в тях има значително количество влакнини, които стимулират перисталтиката.

Картофите намаляват възпалителните процеси, а някои сортове, особено червените картофи, съдържат много флавоноиди, които предотвратяват рак. Тази храна е полезна и за работата на мозъка, и за намаляване на артериалното кръвно налягане.

Единственото условие е да не се прекалява с консумацията им, защото може с времето да провокират повишена киселинност.

Ето и 8 съвета за правилното им съхранение и приготвяне:

1. Не купувайте зеленясали или прораснали картофи, защото това са признаци за високо съдържание на токсичното вещество соланин, което може да е отровно.

2. Никога не съхранявайте картофите в хладилник, а на тъмно и хладно място, например покрити с тъмен плат, който не запарва.

3. Преди да започнете да готвите обелените картофи, обикновено ги потапяте във вода, за да се запазят по-дълго време свежи. Но: не ги оставяте повече от 15-ина минути във водата, защото ще загубят много от хранителните си качества и витамини.

4. Вкусът на пържените и варени картофи ще е по-приятен, ако в мазнината или водата, в която ги приготвяте, прибавите няколко обелени скилидки чесън.

5. Пресните картофи са вкусни, приготвени заедно с кората, но тя задължително трябва преди това да бъде добре измита с хладка вода и обтрита с мек абразив, например грапавата част на гъба за миене на чинии.

6. Когато приготвяте картофено пюре, непременно използвайте и малко от сока, получен при варенето, защото съдържа много ценни съставки.

7. Ако варите стари картофи, добавете във водата няколко зрънца кимион, стрък магданоз или копър – стават по-вкусни.

8. Ако искате картофеното ястие да се запази топло, но картофите да не се разкашкат, покрийте тенджерата с кърпа, а не с капак.

Марина Атанасова по материали на medikforum.ru

Здраве

Защо е безполезно да пресмятаме калориите

Здраве

Идея на помощ: 10 продукта, които вливат енергия в кожата

Хранене

Защо пици и пържени картофки убиват мозъка

Още от Здраве

Момиче чете указания на естествена елха. Снимка: Shutterstock

Изкуствена или естествена коледна елха

Млада жена, която не е щастлива. Снимка: Shutterstock

Диагноза: токофобия

Торта

Снимка: Shutterstock

Торта на закуска? Може и дори е полезно!

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

Истина или заблуда: мечтае ли бременната за секс

Човек, който се чувства добре

Снимка: Shutterstock

8 признака, че сте здрави, дори и да не мислите така

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Коледен подарък

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да поднесете коледния подарък

Важно е да го направите по ефектен, забавен или впечатляващ начин, за да докосне той сърцето на получателя

Дядо Коледа. Снимка: Shutterstock 

Голямото семейство на Енрике Иглесиас и Анна Курникова. Снимка: Instagram

Заедно

Енрике Иглесиас и Анна Курникова посрещнаха бебе №4

Те обявиха публично щастливата новина в социалните мрежи

Ивет Лалова и Тиаго. Снимка: Instagram

Заедно

Ивет Лалова: Коледа не е скрита в подаръците

С Тиаго празнуват най-вълшебните мигове край елхата

Момиче чете указания на естествена елха. Снимка: Shutterstock

Здраве

Изкуствена или естествена коледна елха

Опасни са за здравето: факт или мит – мнение на специалист

Книга, борови клонки, чаша кафе и свещ. Снимка: Shutterstock

 

Коледа

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво (не) знаете за Коледа (Част 1)

Предлагаме ви 15 любопитни неща за този светъл празник, с които може да впечатлите гостите си

Коледни чорапи с изненади на камината. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Коледни чорапи с изненади на елхата или на камината

Няколко хитри идеи какво да изберете и какво да сложите вътре

Содена питка и боб. Снимка: Shutterstock

Заедно

Обредните храни за Бъдни вечер

Денят, в който кухнята става център на Вселената

Луиза с цигулката. Снимка: Instagram

Заедно

Дъщерята на Веско Ешкенази хвана уверено цигулката

2-годишната Луиза трупа сериозен музикален опит