Антибиотиците могат да причинят диабет на малките

Откриха връзка между тези лекарства и заболяването при деца

Снимка: pixabay.com

Изписването на антибактериални препарати на бебета и деца увеличава значително риска от развитие на диабет, пише letidor.ru, позовавайки се на ново изследване. То показа връзка между този вид лекарства и  диабет от първи тип, който обикновено възниква в детството.

Независимо, че експериментът се е провел в лабораторни условия и в него участниците са били мишки, получените резултати могат напълно да се отнесат и към хората.

"Сравнихме здрави мишки, преминали през няколко курса на лечение с антибиотици в детска възраст с аналогични показатели на друга група мишки, които не са получавали лекарства“, обясняват специалистите на страниците на американското сп. Nature Microbiology. – Три курса на лечение с антибиотици при мишки на възраст до 6 седмици (равняващи се на половин година от живота на човек) увеличават двойно вероятността от развитие на диабет".

Главното в случая е увеличаването на риска от захарна болест при малките, както отбелязват учените. В опитите са участвали мишки, генетично предразположени към развитие на диабет от първи тип. Изследователите откриват този ефект на антибиотиците и при деца от семейства с история на диабет във фамилията.

Еми Спасова

 

Коментари
Последни видеа