СЗО: Замърсяването на околната среда убива 1,7 милиона деца годишно

Всяко четвърто дете до 5 г. умира заради лоша екология

Снимка: Guliver / iStock

Световната здравна организация направи тревожно изявление - по данни на нейните специалисти замърсяването на околната среда всяка година причинява смъртта на 1,7 милиона деца по цял свят, съобщава bTV.

Експертите на СЗО обясняват, че всяко четвърто дете на света на възраст от 1 месец до 5 години загива заради лошата екология на мястото, където живее. Най-пагубно влияние оказват замърсения въздух вкъщи и на улицата, пасивното пушене, отсъствието на чиста вода и санитарни мерки, неправилната хигиена.

Даже честотата на общи заболявания като диария, малария и пневмония е възможно да намалее, ако хората се загрижат за подобряване на околната среда и опазването на природата.

„Замърсяването представлява смъртоносна опасност особено за най-малките. Техните органи и имунна система се формират в този период, малките организми и дихателните пътища са особено уязвими към мръсния въздух и вода“, заявява генералният директор на организацията Маргарет Чен.

СЗО отчита пет основни причини за детската смъртност заради лошата екология. На първо място — респираторните заболявания, от които умират 570 000 деца, в това число от пневмония. Над 360 хиляди деца не преживяват стомашни разстройства, предизвикани от липса на чиста вода, на канализация и лоша хигиена. Още около 270 хиляди новородени не преживяват и месец, а 200 хиляди умират от малария в местата, където не е ограничено разпространението на комарите. Още 270 хиляди деца си отиват заради различни травми и отравяния, свързани със замърсената околна среда.

Организацията пледира за инвестиции в премахването на рисковете за здравето, като подобряване на качеството на водата или използването на по-чисти горива.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа