Кърменето пази от астма

Намалява с 27% риска при наследствено предразположение

Снимка: Guliver / iStock

Кърменето намалява дихателните проблеми и риска кърмачето да развие генетична астма. Тези деца, които имат наследствено предразположение към астма, трябва да са на кърма, установи проучване, представено на международния конгрес на Европейското дружество по респираторна медицина, публикувано в Eurekalert.

Кърменето намалява риска от генетична астма с 27 %, докато тези, които са лишени от майчино мляко, са с висок риск от дихателни проблеми, доказаха швейцарски лекари от университета в Базел. Известно е, че наследственото предразположение се определя от вариант на ген 17q21, който е разположен върху хромозома 17. 

Досега се знаеше, че факторите от околната среда могат да повлияят на този специфичен риск, сега учените доказаха, че кърменето е от съществено значение за тези деца и може да им спести тежкото дихателно страдание.

„Научаваме все повече и повече за връзката гени - околна среда и за това как тя влияе върху проявите на астмата. И нашето изследване доказа, как кърменето може да промени генетичната предопределеност“, обяснява д-р Олга Горланова, от детското отделение на болница в Базел.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа