Пробив: първо лечение със стволови клетки на дете

Успешно е повлиян синдромът Швахман-Даймънд

Снимка: Guliver / iStock

Руски учени излекуваха със стволови клетки дете, болно от рядко генетично заболяване - синдромът Швахман-Даймънд. Терапията се прилага за първи път в света, съобщи letidor.ru.

Екип от Детския научноизследователски онкохематологичен център присадил на болното дете стволови клетки от пъпна връв и от костен мозък. То било родено с наследствена болест - синдрома Швахман-Даймънд (Shvahmana Diamond), която поразява едно на 50 000 деца.

Тежкото заболяване уврежда панкреаса, разрушава костния мозък и скелета, застрашително намалява броя на кръвотворните и на белите кръвни клетки, а оттам потиска и работата на цялата имунна система.

Лекарите трансплантирали на болното момиченце стволови клетки от пъпната връв на братчето му. То било родено с помощта на инвитро процедура, а направената генетична експертиза преди раждане и предимплантационната диагностика доказала, че момчето не е унаследило е болестта. То е имало и тъканна съвместимост със сестричката си. Тези няколко факта го направили точният донор-спасител, обясняват учените.
За успешното лечение на дете със синдрома Швахман-Даймънд, което се прилага за първи път в света и е плод на дългогодишна работа и проучвания, съобщава и генералният директор на Института за човешки стволови клетки Артур Исаев.
Резултатите от разработката са публикувани в научното списание Bone Marrow Transplantation.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа