Пристигна първата линейка за недоносени

Центърът за спешна медицинска помощ ще превозва бебета от цялата страна

Снимка: Chapter Four Bulgaria

Първата линейка за недоносени бебета у нас вече е факт. Тя пристигна в Центъра за спешна медицинска помощ София. С нея мъниците, родени преди срока, ще имат необходимия транспорт не само в столицата, но и в цялата страна.

Линейката разполага с кувьоз, има и резервна кислородна бутилка. Ако болницата иска, може да използва собствен кувьоз или да се възползва от специализираното оборудване в реанимобила.

Недоносените бебета са силно уязвими. Те не са подготвени за живот във външния свят и имат нужда от специални медицински грижи и проследяване от широк спектър специалисти – невролог, кардиолог, ортопед, офталмолог, УНГ, пулмолог и други.

„Един от най-големите и сериозни проблеми за недоносените бебета е транспортът от една болница в друга – всеки го извършва, както може. Изключително съм щастлива, че и този проблем намери решение и първата линейка за недоносени бебета е факт”, каза проф. д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

Всяко десето дете в България се ражда недоносено, а досега у нас нямаше специален транспорт. Така че първата линейка, оборудвана за недоносени бебета в България, ще даде още една възможност на малките да се справят в тежката битка за оцеляване, ще окаже подкрепа на техните родители и ще улесни работата на лекарите.

Линейката е дарение от Аксон България – официален партньор на Милупа, компания производител на млека за кърмачета и малки деца.

Коментари
Последни видеа