Как децата наследяват тревожността и депресията

Нашите гени формират мозъците ни така, че да станем тези, които сме

Снимка: Shutterstock

Свръхактивна мрежа в мозъка е отговорна за това как децата наследяват тревожността и депресията от своите родители, твърди Обекти.бг, позовавайки се на ново изследване. То разкрива механизмите, по които родителите предават настроенията си на своите потомци.

Мрежата се състои от три региона в мозъка, които работят заедно, за да контролират отговора на страха.

Гените, предадени от родители на деца, повлияват как тези региони функционират заедно. Проф. Нед Калин, един от учените от екипа, провел изследването, казва:

“Свръхактивността на тези региони в мозъка са наследени мозъчни изменения, които са директно свързани с риска в по-късен етап от живота да се развият тревожност и депресия. Това е голяма стъпка по пътя на разбирането на невронните основания за наследените тревожност и депресия и започва да стеснява кръга за по-селективни мишени за третиране.”

Заключенията се базират на тестове на резус маймуни, чийто мозъци са подобни на човешките.

Мозъчни снимки на маймуните в състояние на страх в комбинация с необходимата генетичната информация показват, че тези три региона в мозъка са замесени.


Тестовете показват, че около 35% от разликата в тревожността се обяснява от семейната история.

Регионите са мозъчното стъбло, амигдалата и префронталния кортекс.

Проф. Калин обяснява, че респонс реакцията на страх е жизненоважна за нашето оцеляване, но е проблематична, когато е свръхактивна:

“Реално, тревожността може да даде еволюционно предимство, защото помага на индивида да разпознае и избегне опасностите. Но когато мрежата е свръхактивна, това започва да става проблем и дава като резултат тревожност и депресия. Сега знаем къде да търсим и това ни позволява да развием по-добро разбиране за молекулните изменения, които причиняват мозъчната функция на тревожноста. 

Copyright: altanaka / Shutterstock

Нашите гени формират мозъците ни така, че да ни помогнат да станем тези, които сме.”

Изследването е публикувано в списание PNAS.

Източник: Psy Blog

Коментари
Последни видеа