Интелектът на детето зависи от гените на майката

Силната емоционална връзка дава стимул на развитието

Снимка: Shutterstock

Детето наследява интелекта от майка си. Гените, които диктуват интелектуалното развитие, са свързани с Х-хромозомата. Жените имат 2 такива хромозоми, мъжете една - XY , пише The Global News.

Още нещо. Някои от „гените на интелекта“ влизат в работен режим само, ако се предадат от майката на детето. При унаследяване от таткото, те не се „включват“, обяснява Дженифър Делгадо водеща психоложка на проучването. Това не значи, че гените на бащата нямат отношение към интелигентността.

Гените на бащата се акумулират в лимбичната система на главния мозък, който отговаря за инстинктите и настроението. Тази система също така контролира и редица важни функции – секс, глад, агресия. Докато гените на майката се акумулират в кората на главния мозък, където са разположени центровете на познавателните функции (памет, мислене, възприятия и език).

Нивото на интелект обаче не винаги се определя от гените. Учени от университета в Минесота потвърждават: деца, които имат мощна връзка с майка си, могат да играят сложни игри със символи още от 2-годишна възраст. А, ако възникне някакъв проблем, хлапетата го понасят по-леко и не се разстройват така силно.
Друго проучване доказа, че децата на емоционално отзивчиви и внимателни майки, са с по-силно развит хипокамп – това е зона в мозъка, която отговаря за обучението, паметта и справянето със стресови ситуации.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа