Горчиви батерии ще произвежда Duracell

За да предпазят децата от случайно поглъщане и отравяне

09 декември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Кръглите, малки и плоски батерии, които често се използват за детски играчки, вече ще са с горчив вкус. Така производителят Duracell ще се опита да предпази малките децата от случайни отравяния. Горчивите батерии ще заменят обикновените от следващата година.

Всяка година над 1200 деца попадат в спешните отделения, след като по погрешка са глътнали подобни батерии, които се слагат в играчките, за да могат те да се движат и да светят. 
Затова Duracell ще ги замени с горчиви от 1 януари 2020 година, съобщава Le Parisien. 
Щом такава горчива батерия попадне в устата на хлапето, то ще я изплюе веднага.
В началото 3 от най-продаваните разновидности батерии ще са с горчив вкус. Върху опаковката им ще има специален знак – розово зайче, а цената им ще бъде същата.

Поглъщането на батерия крие големи опасности. Освен тежки отравяния, те могат да причинят смърт, защото отделят  химически вещества. Те могат да перфорират червата, да запушат дихателните пътища и да причинят тежки вътрешни кръвоизливи.
Затова малките деца не бива да се оставят без надзор, а когато родителите купуват играчки, винаги трябва да проверяват дали отделението на батериите се заключва надеждно, така че да бъде недостъпно за палавите детски ръчички.

Коментари
Последни видеа