Как да намалим риска детето да развие алергия към фъстъци

5 стъпки, препоръчани от педиатър

01 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако от ранна възраст детето яде по малко фъстъци, това ще намали риска от алергия по- късно. Това установи екип канадски учени и даде конкретни препоръки. Проучването е публикувано в Canadian Medical Association Journal.

Екип на университета от Отава изследва чувствителността на децата към алергена във фъстъците. Известно е, че това е една от честите алергии, които се отключват в ранна възраст и е сред тежките, защото може да доведе до шок и задушаване.

Учените са проследили 460 деца под 11 месеца, които са алергични към яйца или са с атопичен дерматит. Тези две диагнози са свързани и с висок риск детето да е алергично към фъстъци. 
Като дават на част от децата по 2 грама фъстъчено масло 3 пъти седмично, учените установяват, че едва 3,2% от тях развиват алергия към 5-годишна възраст, а от групата на тези, които не са получавали фъстъчено масло, алергичните били близо 6 пъти повече (17,2%).
Тези обнадеждаващи резултати насърчават учените да направят препоръки как може да се намали рискът от алергии още от кърмаческа възраст. Според тях:

- кърмачета, които редовно консумират белтък от фъстъци, по-рядко развиват алергии към ядките

- за да се предпазят от бъдеща алергия към фъстъци, малките деца на възраст от 4 до 6 месеца, когато започне захранването им, заедно с храната, могат да получават по малко протеини от фъстък ( като фъстъчено масло или фъстъци на прах)

- бебета, които имат екзема и с риск да развият и алергия към фъстъци, трябва да се подготвят и да приемат по малко белтък от фъстъци още от дома. Захранването им обаче трябва да се консултира с алерголог.
Същото важи и за тези, които са алергични към яйца. При тях рискът да отключат алергия и към фъстък, е по-висок.
За да се намали рискът от алергия, още от ранна възраст детето трябва да започне да консумира редовно по 8 грама протеин от фъстъци ( около 1 кафена лъжичка фъстъчено масло) поне по 2 пъти седмично, съветват педиатрите. 

Източник: Eurekalert, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа