Тормозът в детството - причина за затлъстяване

На 18 г. малтретираните са с наднормено тегло

10 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Деца, станали жертва на издевателства в началното и средно училище, 2 пъти по-често са със затлъстяване и наднормено тегло към 18-годишна възраст в сравнение с тези, които не са били жертви, установиха британски учени от Кралския колеж в Лондон, след анализ на данни от над 2000 деца.
Те отговаряли на въпроси за тормоз във възрастта 7,10 и 12 години. Учените говорили и с майките на децата. Така установили, че над 29% от участниците в анкетата от време на време били обект на тормоз в началното и средното училище. А 13% били постоянно подлагани на агресия.
Тези, които били жертва на постоянни издевателства в началото на живота си, 1,7 пъти по-често били с наднормено тегло в сравнение с тези, които живели относително безгрижно.

Малтретираните в детството били не само с излишни килограми, но при тях и всичките пропорции били извън нормите. Към 18-годишна възраст индексът на телесна маса при тях бил висок, а съотношението на талията към бедрата – по-високо.

Като учените взели под внимание и факторите, които биха могли да влияят: социално икономически статус, жестоко отношение в семейството, интелектуално ниво, психично здраве и генетично предразположение към затлъстяване.

Източник: Zee News

 

Коментари
Последни видеа