Продължителността на съня определя качеството на спермата

Часовете сън са важни за хромозомното здраве на репродуктивните клетки

Снимка: Shutterstock

Ново проучване показа връзката между продължителността на съня и качеството на спермата. Оказва се, че часовете сън диктуват хромозомното здраве на сперматозоидите, съобщава Eurek Alert.

Анализ на 2020 еякулата, събрани от 796 мъже доброволци от 2013 до 2015 година, откри тази връзка. Мъжете били разделени на групи в зависимост от продължителността на съня им през нощта – в една група влизали тези с продължителен сън над 9 часа, а в другата – тези, които спели по 6,5 часа и по-малко.

Като контролната група била с нощен сън от 7 – 7,5 часа. 
Оказало се, че негативни промени в репродуктивния материал има и при тези, които спят прекалено много, и при другите, които редовно не си доспиват. Като показателите на ДНК устойчивостта били понижени при първите с 41%, а при вторите с 30%.

Тези проценти показват количеството сперматозоиди с анормален хроматин. Хроматинът е хромозом, който представлява комплекс от ДНК, РНК и белтъци.

Предишни проучвания доказаха, че има обратна зависимост между продължителността на съня и обема на спермата и броя на сперматозоидите в течността. По този механизъм недоспиването се отразява пагубно на репродуктивните възможности на мъжа.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа