Революционно изобретение: Създадоха изкуствена утроба

Тя ще увеличи значително шансовете за оцеляване на недоносени деца

Илюстрация: Children’s Hospital of Philadelphia 

Американски учени направиха революционно изобретение - те разработиха изкуствена утроба, която може да увеличи съществено шансовете за оцеляване на недоносени деца, съобщават световните медии.

Това приспособление представлява пластмасов пакет, пълен с изкуствена околоплодната течност с хранителни вещества. Изкуствената утроба е била тествана успешно на агнета ембриони на възраст, еквивалентна на бебета в 23-ата седмица, уточнява Медик форум.

За разлика от инкубаторите, които се използват в момента, новото изобретение възпроизвежда съвсем точно всички условия, в които бебето се намира в матката. Сърцето изпомпва кръвта през пъпната връв към външна газообменна машина, която заменя майчината плацента. При това не се използват никакви изкуствени помпи, защото дори и лек външен натиск може да претовари не напълно развитото сърце.

Учените от Детската болница на Филаделфия (CHOP) в САЩ, разработили найлоновата обвивка, предполагат че тяхното изобретение ще бъде готово за клинични изпитания на хора след 3-5 години.

Шансът на недоносени деца, които се раждат преди 23-ата седмица, е близък до нула, а те са около 15%. Бебетата, които се раждат в 24-ата седмица са 55%, а в 25-ата - около 80%.

Целта на новото устройство е да създаде такива условия, в които малките недоносени бебета могат да продължат развитието си без опасност за здравето в най-критичния период между 23-ата и 28-ата седмица от зачеването. Тези деца се нуждаят от своеобразен мост между майчината матка и външния свят. Ако бъде разработена надеждна система за поддръжка на разтежа и развитието на органите им, то шансът да оцелеят такива деца се увеличава значително.

Коментари
Последни видеа