ДНК на бебето е причината за прееклампсия

Проучване доказва връзката

Снимка: Guliver / iStock

Изследване показа, че причината за прееклампсията се крие в ДНК-то на бебето и гените му увеличават риска за здравето на бременната, пише news.rambler.ru.

Резултатите от въпросното проучване помагат да се разкрие загадката за причината за прееклампсията или високото кръвно налягане по време на бременност, с което се сблъсква всяка 20-а бъдеща майка. Състоянието предизвиква контракции, краковременна загуба на съзнание и тежко повръщане през последния триместър. Едновременно с тези усложнения, през втория триместър се наблюдава повишено кръвно налягане, отоци на краката, ръцете и лицето, както и болки в корема. Въпреки че лекарствата против високо кръвно могат да помогнат, най-ефективното средство за лечение на прееклампсията се явява преждевременното раждане.

Учени от Университета в Нотингам, Великобритания, изясниха, че съществуват определени гени, които, ако са налични у плода, повишават риска за прееклампсия на майката. Има надежда, че информацията за тези гени ще даде възможност на лекарите да определят жените, които са рискови. Плацентата е органът, който свързва плода с майката, и се създава от бебето. Понякога негови гени, които помагат за растежа му, могат да "минат" през плацентата. В резултат се отделя белтък в кръвта на майката, който вреди на кръвоностните й съдове и други органи, заради което сърцето й работи с повече напрежение и така се повишава кръвното налягане.

В продължение на много години лекари и акушери знаеха, че бъдещите майки, които често се сблъскват с прееклампсия, вероятно имат майка или сестра, които са страдали от същото. Известно е, че неправилното формиране на плацентата също често може да доведе до това състояние. Тъй като именно гените влияят на производството на плацентата, изследователите твърдят, че има връзка между ДНК на бебето и въпросното разстройство.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа