Кремовете срещу стрии са без ефект

Масажирайте и хидратирайте обилно кожата

Снимка: Shutterstock

Всички специални кремове против стрии, които в момента са на пазара, нямат никакъв ефект. Решението по време на бременността да се предпазите от образуване на неприятните белезникави следи върху кожата е другаде. Изводите на учените по въпроса са публикувани в British Journal of Dermatology.

Изследването

Проучването, проведено на молекулярно ниво за причините за образуването на стриите, е направено от американски дерматолози от Университета в Мичиган. В него са включени 27 бременни, които са получили пресни стрии. Изследователите сравнили кожа, която е засегната от стрии, с тази около тях и с такава, която не е засегната (от областта на ханша и в зони, в които разтягането не е така силно).

Изводът

Кремовете против стрии нямат никакъв ефект. Те не могат да предотвратят появата им, нито да ги заличат, ако вече са се образували.
„Не мислете, че ще имате полза от кремове и всякакви мазила, които обещават по време на бременността да не получите стрии или пък да намалят броя и дълбочината им“, казва дерматологът д-р Франк Уонг.

Няма как „да поправите“ кожата – по-добре е да се погрижите да не получите стрии. Съхраняването на еластичните влакна в кожата е най-надеждната мярка срещу стриите, които по-късно не могат да се премахнат.

Факторите, които влияят

Много фактори допринасят за образуване на стриите. „Един от тях е прекомерното разтягане на кожата, но се намесват и много генетични фактори (дали, например, майка ви и баба ви са имали стрии през бременността). От значение е как се увеличава теглото, дали носите едно или 2 бебета, което може да доведе до рязко и по-голямо увеличение на килограмите, както и това дали се движите достатъчно, или се налага да сте на легло“, обяснява д-р Уонг.

Какво да направим

Не толкова да разчитаме на състава на крема срещу стрии, колкото на начина на нанасянето му.
Масажът, с който той се втрива в кожата, усилва въздействието на съставките. И той има по-голямо въздействие от самото мазило.
 

Хидратацията на кожата е особено важна – както по време на бременността, така и след раждането.
Важно е всеки ден върху кожата да нанасяме хидратиращи продукти и това да стане ритуал в моментите на релаксация. Особено важно е да не го пропускаме вечер, съветва famili.fr.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа